Премиерът на Полша Матеуш Моравецки неочаквано поиска от парламента вот на доверие към правителството му, информира "Ройтерс". Осведомителната агенция отбелязва, че това е опит за укрепване на позициите на управляващата "Право и справедливост" преди президентските избори.

"Ако имате достатъчно гласове, свалете ни. Ако не, позволете ни да действаме, не ни възпрепятствайте", призова Моравецки в емоционална реч в долната камара на парламента, където управляващата коалиция има мнозинство.

Полша гласува на президентски избори на 28 юни

Полша гласува на президентски избори на 28 юни

Вотът трябваше да се състои на 10 май

Искането за вот на доверие към правителството идва преди насрочените за 28 юни президентски избори.

В последните месеци президентът на Полша Анджей Дуда, съюзник на управляващите националисти, беше фаворит за преизбиране. Но в последните седмици социологическите проучвания показват малка разлика с кандидата на "Гражданска платформа" Рафал Тжасковски, който е кмет на Варшава. Сондаж от понеделник сочи, че Дуда ще изгуби на втори тур или срещу Тжасковски, или срещу телевизионния водещ Шимон Холовня.

В Полша ще избират президент и по пощата

В Полша ще избират президент и по пощата

Промени в правилата заради пандемията

Победа за настоящия държавен глава Анджей Дуда е важна за надеждите на правителството да наложи консервативния си дневен ред.

Отделно депутатите ще гласуват вот на доверие към здравния министър Лукаш Шумовски, който е обвиняван в неадекватен контрол върху придобиването на медицински консумативи като маски.

Наскоро имаше и други случки, включително обществено радио се опита да цензурира критична към правителството песен, а също така членове на управляващата партия не спазват мерките в борбата с коронавируса, наложени на обикновените поляци.

По-късно стана ясно, че управляващите са спечелили вота на доверие.