Новият кандидат за президент на Полша на основната опозиционна партия е кметът на Варшава, информира АФП.

Само преди няколко часа първоначалният кандидат на "Гражданска платформа" обяви, че се оттегля от хаотичната президентска битка, отложена заради пандемията от коронавирус.

Либералната опозиционна партия избра 48-годишния Рафал Тжасковски, който заменя Малгожата Кидава-Блонска, която по-рано днес съобщи, че се оттегля.

Кандидатът на опозицията за президент на Полша се оттегли от битката

Кандидатът на опозицията за президент на Полша се оттегли от битката

"Гражданска платформа" ще обяви името на този, който ще замени Малгожата Кидава-Блонска

Тжасковски, бивш министър на европейските въпроси и член на Европейския парламент, още на първия тур победи кандидата на управляващата полска партия "Право и справедливост" за поста кмет на Варшава през 2018 г.

Сега той ще се изправи срещу настоящия държавен глава Анджей Дуда, който е подкрепян от управляващата партия и е фаворит според социологическите проучвания.

"Поемам голямата отговорност да се боря за силна държава и за демокрация", закани се Тжасковски пред журналисти, имайки предвид спорната съдебна реформа на управляващите, която постави под въпрос върховенството на закона в Полша.

Полша отложи вота заради спорове за вида гласуване

Полша отложи вота заради спорове за вида гласуване

Президентските избори бяха насрочени за 10 май

Тжасковски победи евродепутата Радослав Сикорски, бивш външен министър, в битката за излъчване на кандидат на "Гражданска платформа" за президент на Полша.

Изборите бяха отменени в последния момент, след като правителството и опозиционните партии не успяха да се договорят как да се процедира по време на наложената блокада заради коронавируса.

Все още не е съгласувана нова дата и в момента парламентът се опитва да преодолее кризата.

Подкрепян от управляващата "Право и справедливост", настоящият държавен глава Анджей Дуда е фаворит за преизбиране, но социологическите проучвания сочат, че най-вероятно няма да спечели на първи тур.

Туск призова за бойкот на изборите в Полша

Туск призова за бойкот на изборите в Полша

Малгожата Кидава-Блонска, кандидатът на центристката "Гражданска платформа", основана от Туск, също обяви, че няма да участва на изборите

Опозиционните партии отхвърлиха предложението на правителството да се гласува по пощата, като подчертаха, че конституцията изисква изборните правила да се променят най-малко 6 месеца преди датата на изборите.

Конституционни експерти коментират, че правителството може да отложи избори само ако е обявено извънредно положение, което обаче управляващите отказаха да направят въпреки безпрецедентното социално и икономическо въздействие на пандемията.

Управляващите искат изборите да се проведат на 28 юни или началото на юли, преди да изтече петгодишният мандат на Дуда на 6 август.