Бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск призова за бойкот на предстоящите президентски избори в родната му Полша, информира АП.

Туск отбеляза, че предложението на правителството да се гласува по пощата носи здравословни рискове на фона на пандемията от коронавирус и няма да покрие демократичните стандарти за свободни, честни и прозрачни избори.

Доналд Туск, който служи като премиер на Полша от 2007 до 2014 г., отбеляза във видео в "Туитър", че той "няма да вземе участие в гласуването" на 10 май. По думите му организираният от управляващите вот "няма нищо общо с избори".

Парламентът на Полша отхвърли плана на управляващите президентски избори по пощата

Парламентът на Полша отхвърли плана на управляващите президентски избори по пощата

Управляващата партия настоява изборите да се проведат, въпреки че в страната продължават да се увеличават случаите на заразени с коронавирус

Управляващата "Право и справедливост" настоява изборите да се проведат по план, като уверява, че гласуването по пощата може да се проведе безопасно. Партията подкрепя настоящия държавен глава Анджей Дуда, който води на последните социологически проучвания.

Малгожата Кидава-Блонска, кандидатът на центристката "Гражданска платформа", основана от Туск, също обяви, че няма да участва на изборите.

Мислят за промяна на изборните правила в Полша

Мислят за промяна на изборните правила в Полша

Гласуване по пощата

Въпреки че управляващите са решени, изборите може и да не се проведат на 10 май. В Сената е внесено предложение за вот по пощата, което може и да не бъде окончателно гласувано до 7 май. Опозицията и част от правителството преговарят за отлагане на вота.

Европейският парламент и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа също се обявяват против провеждане на избори по време на пандемията.