Депутати от управляващата партия "Право и справедливост" в Полша внесоха в парламента законопроект, предвиждащ гражданите да могат да гласуват по пощата на президентските избори на 10 май, предаде Ройтерс. Всеки избирател, който отговаря на формалните изисквания, ще може да гласува.

Засега не се предвижда отмяна на изборите в Полша.

Полша отлага президентските избори?

Полша отлага президентските избори?

70% от поляците смятат, че нито кампания, нито избори могат да се състоят сега

Първият тур на президентските избори трябва да се състои на 10 май, а балотажът една седмица по-късно. Според този план новоизбраният президент трябваше да положи клетва на 6 август.

Президентът Анджей Дуда, от управляваща партия "Право и справедливост", който ще се бори за втори мандат, водеше в последните социологически проучвания. На второ място бе Малгожата Кидава-Блонска от центристката и проевропейска опозиционна партия "Гражданска платформа".

Други кандидати за президент са телевизионния водещ Шимон Холония; Владислав Косиняк-Камиш от "Полска народна партия"; кандидатът на левицата Робърт Бидрон и крайно десният кандидат Криштоф Босак.

Полша стартира чартърна програма „Полет към дома“

Полша стартира чартърна програма „Полет към дома“

Резервации за чартърни полети се правят чрез полските посолства

Заради епидемията обаче предизборната кампания вече няколко седмици на практика е замразена. Според социологическите проучване 70% от поляците, както и много политици, смятат, че както кампанията, така и самите избори трябва да бъдат преместени.

В Полша броят на заразените с коронавирус превишава 1717, 19 души са починали.