Кандидатът за президент на Полша на основната опозиционна партия се оттегли от хаотичната битка, отложена заради пандемията от коронавирус.

Полша отложи вота заради спорове за вида гласуване

Полша отложи вота заради спорове за вида гласуване

Президентските избори бяха насрочени за 10 май

По-късно днес се очаква либералната "Гражданска платформа" да обяви името на този, който ще замени Малгожата Кидава-Блонска. Сред фаворитите са кметът на Варшава Рафал Тжасковски и евродепутатът Радослав Сикорски, който също беше бивш министър на външните работи.

"Няма да участвам на тези избори", обяви Кидава-Блонска пред журналисти в парламента, където тя заема поста заместник-председател на законодателния орган.

Полша отложи президентските избори

Полша отложи президентските избори

Гласуването беше насрочено за 10 май

"Аз съм отговорна за падането на рейтинга ми, защото поляците не знаеха дали или няма да взема участие в изборите, но за мен най-важното е здравето и безопасността на избирателите и че Полша ще остане демокрация", обясни тя, цитирана от АФП.

Нейната популярност достигна дъно, след като Кидава-Блонска прекрати предизборната си кампания и призова за бойкот на първоначално насрочените за 10 май президентски избори, като предупреди, че животът на поляците е застрашен, ако отидат да гласуват на изборите.

ЕС откри процедура срещу Полша заради наказването на съдии

ЕС откри процедура срещу Полша заради наказването на съдии

Варшава има два месеца да опровергае опасенията на Брюксел

Изборите бяха отменени в последния момент, след като правителството и опозиционните партии не успяха да се договорят как да се процедира по време на наложената блокада заради коронавируса.

Все още не е съгласувана нова дата и в момента парламентът се опитва да преодолее кризата.

Подкрепян от управляващата "Право и справедливост", настоящият държавен глава Анджей Дуда е фаворит за преизбиране, но социологическите проучвания сочат, че най-вероятно няма да спечели на първи тур.

Опозиционните партии отхвърлиха предложението на правителството да се гласува по пощата, като подчертаха, че конституцията изисква изборните правила да се променят най-малко 6 месеца преди датата на изборите.

Туск призова за бойкот на изборите в Полша

Туск призова за бойкот на изборите в Полша

Малгожата Кидава-Блонска, кандидатът на центристката "Гражданска платформа", основана от Туск, също обяви, че няма да участва на изборите

Конституционни експерти коментират, че правителството може да отложи избори само ако е обявено извънредно положение, което обаче управляващите отказаха да направят въпреки безпрецедентното социално и икономическо въздействие на пандемията.

Управляващите искат изборите да се проведат на 28 юни или началото на юли, преди да изтече петгодишният мандат на Дуда на 6 август.