Европейската комисията започва официална процедура срещу Полша, като дава на Варшава два месеца да опровергае опасенията на Брюксел относно закон от декември, който позволява на правителството да наказва критични съдии.

Управляващата партия Закон и справедливост (PiS) отдавна е обвинена в подкопаване на демокрацията чрез поставяне на полски съдилища, медии и гражданско общество под по-пряк държавен контрол.

Властите в Брюксел започнаха така наречената процедура за нарушение срещу страната, както обяви и еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

От гледна точка на ЕС, полският закон нарушава правото на ЕС. Това подкопава независимостта на полските съдии и не се съобразява с правото на ЕС, пише еврокомисарят.

Заместник-комисарят Вера Йоурова заяви, че съществува риск законът "да се използва, наред с други неща, за да контролира политически, съдържанието на съдебните решения". Съдиите от други държави от ЕС трябва да могат да разчитат на независимостта на полските си колеги.

Туск призова за бойкот на изборите в Полша

Туск призова за бойкот на изборите в Полша

Малгожата Кидава-Блонска, кандидатът на центристката "Гражданска платформа", основана от Туск, също обяви, че няма да участва на изборите

Конкретно става въпрос за закон, който влезе в сила в средата на февруари. Той предвижда съдиите да бъдат глобявани, понижавани или уволнени, ако поставят под въпрос правомощията за вземане на решения или законността на друг съдия, състав или съд. Не им е позволено да бъдат и политически активни.

Ако Полша не се откаже от закона, ЕК може отново да съди страната пред съда на ЕС.

Отношенията между Европейската комисия и полската управляваща партия отдавна са напрегнати. PiS от години преструктурира значително съдебната система на страната. Европейската комисия наблюдава спазването на законодателството на ЕС и вече е инициирала няколко процедури.

През 2019 г. например Европейският съд постанови, че принудителното пенсиониране на полските съдии във Върховния съд и обикновените съдилища нарушава законодателството на ЕС.

През 2017 г. Комисията на ЕС също започна съдебен процес срещу Полша съгласно член 7 от договорите на ЕС. По този начин правото на глас може да бъде отнето от държава в случай на нарушаване на основните права на ЕС. Процесът обаче спря.

Еврокомисар атакува клеветническата кампания срещу съдиите в Полша

Еврокомисар атакува клеветническата кампания срещу съдиите в Полша

Европейският съюз има инструменти, които могат да помогнат на съдиите в страните членки да работят при условия