Външното министерство на Полша съобщи, че категорично осъжда расистките, антисемитските и ксенофобски идеи, но разясни, че провелият се през уикенда във Варшава марш на националисти като цяло е бил израз на патриотични ценности, информира АП.

Ведомството поясни, че маршът за Деня на независимостта е бил "голямо празненство на поляците, различаващи се по убежденията си, но обединени около общите ценности за свобода и преданост към независимо отечество".

60 000 националисти участваха в марш в Полша

60 000 националисти участваха в марш в Полша

За Деня на независимостта

Събитието бе организирано от групи, чиито корени са свързани с националистически и антисемитски организации още от Втората световна война. Около 60 000 души участваха в демонстрацията, включително семейства с деца и възрастни хора. Но сред тях имаше и млади хора, носещи лозунги като "Бяла Европа на братските нации".

Някои носеха и символи на превъзходството на бялата раса.

Говорител на външното министерство на Израел нарече събитието "опасен марш на екстремистки и расистки елементи".

"Надяваме се, че полските власти ще реагират срещу организаторите. Историята ни учи, че на изразяването на расистка омраза трябва да се отговори бързо и решително", поясни говорителят.

Министерството на външните работи на Полша обаче подчерта, че не е справедливо квалификациите за марша да се базират само на "инцидентни" елементи.