Полският оператор PERN е открил теч по една от линиите на петролопровода "Дружба", който пренася петрол от Русия за Европа, съобщава "Ройтерс".

Аварията е установена снощи и засилва опасенията за енергийната сигурност на Стария континент след изтичането на газ от "Северен поток".

Установеният от PERN теч идва в момент, когато Европа е изправена пред тежка енергийна криза след руската инвазия в Украйна, която доведе до прекъсване на доставките на газ.

Полският тръбопроводен оператор посочва, че към този момент причините за изтичането на петрол са неизвестни. Пробойната е установена в участък от тръбата на около 70 км от град Плоцк в централната част на страната.

Втората линия на тръбопровода и други елементи от инфраструктурата на PERN работят нормално.

Русия имала доказателства, че Западът стои зад саботажа на "Северен поток"

Русия имала доказателства, че Западът стои зад саботажа на "Северен поток"

Западните страни правели всичко по силите си, за да прикрият извършителите на атаката

"В този момент всички служби на PERN (технически, оперативни, вътрешна пожарна и опазване на околната среда) предприемат действия в съответствие с алгоритмите, предвидени за този тип ситуации", уверява операторът.

Говорител на чешкия тръбопроводен оператор MERO съобщи, че не е забелязана промяна в потоците към Чехия.

Петролопроводът "Дружба" е един от най-големите в света. Той доставя руски петрол до голяма част от Централна Европа, включително Германия, Полша, Беларус, Унгария, Словакия, Чехия и Австрия.

Както Западът, така и Русия определиха като саботаж теча в подводните газопроводи "Северен поток 1" и "Северен поток 2".

До момента не е ясно колко значителен е течът в тръбопровода "Дружба".

За МАЕ е "много очевидно" кой стои зад саботажа на "Северен поток"

За МАЕ е "много очевидно" кой стои зад саботажа на "Северен поток"

Това заяви ръководителят на агенцията Фатих Бирол