Ръководителят на Международната енергийна агенция (МАЕ) Фатих Бирол заяви, че е "много очевидно" кой стои зад предполагаемия саботаж срещу газопроводите "Северен поток", който причини големи изтичания на газ в Балтийско море, съобщава "Ройтерс".

Все още не се знае кой го е извършил, кой стои зад този саботаж, все още има дебат малко или много, но е много очевидно кой стои зад това, отбеляза той по време на конференция по въпросите за възобновяемата енергия в Париж.

Газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток" 2 се оказаха в центъра на геополитическото напрежение през последните месеци, след като Русия спря доставките на синьо гориво за Европа като предполагаемо отмъщение срещу западните санкции след нахлуването ѝ в Украйна.

Операторът на газопровода - Nord Stream AG, съобщи преди дни, че три от четирите офшорни линии на "Северен поток" са претърпели "безпрецедентни" щети за един ден. Никой от тръбопроводите на "Северен поток" не е доставял газ до момента на инцидента.

Русия забелязала военни кораби на САЩ около "Северен поток" преди аварията
Обновена

Русия забелязала военни кораби на САЩ около "Северен поток" преди аварията

Американската армия провела и учения за организиране на подводни експлозии

По-рано днес стана ясно, че е открит и четвърти теч от газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2". От установените до момента пробойни две са в шведската изключителна икономическа зона, а другите две - в датската.

Вчера германските служби за сигурност изразиха опасения, че "Северен поток 1" може да остане неизползваем завинаги заради аварията.

Причината е, че ако течовете в двете тръби на "Северен поток 1" не бъдат отстранени бързо, големи количества солена морска вода ще проникнат в тръбопроводите и ще причинят корозия.

Европейският съюз вече обеща "стабилен и обединен отговор" на "саботажа".

Кремъл отрече "глупавите и предвидими" обвинения, че саботира "Северен поток"

Кремъл отрече "глупавите и предвидими" обвинения, че саботира "Северен поток"

Аварията на газопроводите била голям проблем и за Русия, уверява Песков

Според блока пробойните в двата подводни газопровода между Русия и Германия "не са съвпадение" и има признаци, че са били "умишлен акт".

От своя страна, Москва заяви, че версията за саботаж не може да бъде изключена, докато не бъде проведено допълнително разследване.

Кремъл обаче определи като "глупави" и "предвидими" твърденията, че Русия по някакъв начин стои зад евентуална атака срещу газопроводите "Северен поток".

Днес руското посолство в САЩ съобщи, че военни кораби на Съединените щати са били регистрирани в района, където бяха повредени тръбопроводите на "Северен поток".

И НАТО видя саботаж в течовете от "Северен поток"

И НАТО видя саботаж в течовете от "Северен поток"

Столтенберг обсъди с датския министър на отбраната защитата на критичната инфраструктура в страните от Алианса