Те откриват оцелели под срутени сгради, проследяват бегълци, откриват наркотици и експлозиви и помагат за контролиране на размирици. И всичко това в замяна на храна и приют, понякога и потупване по главата.

Но когато настъпи времето за пенсиониране, държавната грижа приключва за кучетата и конете, които служат в полицията, граничната охрана и противопожарната служба на Полша, информира АП. 

След призиви от загрижени служители на службите, Министерството на вътрешните работи предложи ново законодателство, което предвижда да се даде на тези животни официален статут и изплащане на пенсия за подпомагане покриване на разходите на новите собственици за отглеждането им.

Министърът на вътрешните работи Мариуш Камински описа законопроекта като "морално задължение", което трябва да се подкрепи единодушно, когато бъде внесен в парламента за одобрение по-късно тази година.

"Повече от един човешки живот е спасен, повече от един опасен престъпник е заловен благодарение на животните на служба", каза той през февруари.

Новият закон ще обхване 1200 кучета и повече от 60 коне, които в момента са на служба.

Всяка година 10% от животните се пенсионират, според силовото ведомство. Повечето от кучетата са немска и белгийска овчарка.

Законопроектът потвърждава неписаното правило, че тези, които се грижат за животните, са с приоритет да ги задържат преди да ги предложат за осиновяване.

Но най-важното е, че ще удължи отговорността на държавата към тези животни и ще осигури финансова подкрепа на стопаните.