Полша призова руския президент Владимир Путин да се въздържа от използването на жертвите по време на Втората световна война и Холокоста за политически цели и подчерта, че във военни документи се споменават призиви на полското правителство към съюзниците да се спасят евреите, информира АП.

Заместник-министър на външните работи на Полша отправи призива преди конференция в Израел тази седмица по повод 75 г. от освобождението на "Аушвиц" от съветските войски.

Президентът на Литва бойкотира събитието за освобождението на „Аушвиц” в Израел заради Путин

Президентът на Литва бойкотира събитието за освобождението на „Аушвиц” в Израел заради Путин

Литва ще бъде представлявана от председателя на парламента

Путин, който ще говори на събитието, наскоро атакува Полша, че има някаква вина за войната. Той обвини полското правителство по време на войната в антисемитизъм.

Полският президент Анджей Дуда реши да бойкотира конференцията, тъй като не му е предоставена възможност да говори.

Министърът каза, че ако неистините бъдат повторени на конференцията, Полша ще публикува исторически документи и факти, за да ги оборят. Той посочи, че полската съпротива и правителството в изгнание в Лондон са положили усилия за събиране и споделяне на фактите около масовото изтребване на евреи от нацистите.

Полският премиер обвини Путин в лъжа за ВСВ

Полският премиер обвини Путин в лъжа за ВСВ

Заради твърдението на руския президент, че Полша е виновна за избухването на войната

В един от тези документи се отбелязва, че полското правителство е съобщило на различни правителствени лидери през 1942 г. за избиването на евреи в "Аушвиц".

От 1940 до 1945 г. около 1,1 милиона души, предимно евреи от цяла Европа, са избити в лагера.