Полският премиер Матеуш Моравецки обвини руския президент Владимир Путин в лъжа, съобщава "Асошиейтед прес".

Обвинението му е по повод твърдението на Путин, че именно Полша носи вина за избухването на Втората световна война. Според Моравецки целта на Путин е по този начин да отклони вниманието от скорошните политически провали на Русия.

Преди около седмица руският президент заяви, че Полша носи отговорност за избухването на войната и това засили напрежението между двете страни. В петък руският посланик във Варшава беше привикан за разговор в полското външно министерство заради думите на Путин.

Втората световна война започва през 1939 г., когато в Полша нахлуват войските на нацистка Германия, а две седмици по-късно - и на Съветския съюз. Двойната окупация е извършена дни, след като двете тоталитарни държави подписват таен протокол за подялба на Полша и балтийските страни. Във войната загиват около 6 милиона поляци, отбелязва "Асошиейтед прес".

Полша гневна на Путин, нарекъл полски посланик "антисемитска свиня"

Полша гневна на Путин, нарекъл полски посланик "антисемитска свиня"

Полското МВнР привика руския посланик заради изказването

Президентът Путин многократно е лъгал за Полша и винаги го е правил съвсем съзнателно, твърди полският министър. По негови думи това става най-често, когато Москва усеща международен натиск, предизвикан от действията й. И то натиск не на историческата, а на най-съвременната геополитическа сцена, уточнява Моравецки във Фейсбук и Туитър.

Той посочва няколко неотдавнашни събития, които определя като провали за Русия. Сред тях е наложената заради употреба на допинг временната забрана руски спортисти да участват в международни състезания, както и неуспешният опит на Кремъл "напълно да подчини Беларус на Русия".

Полският премиер посочи и удължаването на санкциите на ЕС срещу Русия, които бяха наложени заради анексирането на Крим, както и санкциите на САЩ по отношение на изграждането на руския газопровод "Северен поток 2".

Според Моравецки думите на руския президент целят да прикрият именно тези проблеми.

Русия съветва Полша да не се прави на жертва от ВСВ

Русия съветва Полша да не се прави на жертва от ВСВ

Иска извинение от Варшава заради думите на тогавашния й посланик в Германия

Опоненти на полското консервативно правителство обвиниха полските власти, че са се забавили и не са реагирали достатъчно категорично на изявленията на Путин, свързани с острата реакция на руския лидер срещу резолюция на Европейския парламент, в която се казва, че Съветският съюз, както и Германия, носят отговорност за избухването на Втората световна война. Руският президент нарече резолюцията "пълни глупости".

Путин бе категоричен, че причина за войната не е бил пактът Рибентроп - Молотов, а Мюнхенското съглашение от 1938 г. и подчерта, че Полша се е възползвала от него, за да осъществи териториалните си претенции към район в днешна Чехия.

Освен това Путин обвини и тогавашния посланик на Полша в Берлин Йозеф Липски, който според него подкрепял политиката на Хитлер и дори обещал да му вдигне паметник във Варшава, ако изпрати всички полски евреи в Африка.

Русия обвини Полша в пренаписване на историята за ВСВ

Русия обвини Полша в пренаписване на историята за ВСВ

Този път Варшава отишла твърде далеч