Руският сенатор Алексей Пушков защити президента Владимир Путин за изказването му, че полският посланик в Германия за периода 1934-1939 г. Йосеф Липски е "антисемитска свиня", задето е подкрепил плана на Хитлер да депортира евреите в Африка, съобщава "Спутник".

Думите на Путин за антисемитския посланик, който е обещал да издигне паметник на Хитлер, настъпа Варшава по болното място, заяви Пушков в Туитър.

На 24 декември руският президент, позовавайки се на архивни документи, припомни, че през 1938 г. Адолф Хитлер е възнамерявал да депортира всички евреи в Африка - план, който тогавашният полски посланик в Германия Йосеф Липски приветствал и дори предложил да му издигне "величествен" паметник заради идеята.

Полша гневна на Путин, нарекъл полски посланик "антисемитска свиня"

Полша гневна на Путин, нарекъл полски посланик "антисемитска свиня"

Полското МВнР привика руския посланик заради изказването

Вчера руският посланик във Варшава съобщи, че е бил привикан от полското външно министерство заради изказването на Путин.

Пушков посочи, че негодуванието на Варшава се дължи на това, че поляците не искат да признаят тази тъмна страна от историята си.

Полша се прави на невинна жертва на Берлин и Москва, но историята й разказва тъкмо обратното, подчерта сенаторът.

От своя страна председателят на Долната камара на руския парламент Вячеслав Володин настоя Полша да се извини заради хвалебствията на посланика си към Хитлер.

Русия обвини Полша в пренаписване на историята за ВСВ

Русия обвини Полша в пренаписване на историята за ВСВ

Този път Варшава отишла твърде далеч