Говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова определи организираните от Полша мероприятия по повод 80-ата годишнина от избухването на Втората световна война като "жив пример за пренаписване на историята", съобщава "Спутник".

Тя посочи, че в продължение на повече от година Полша организира подобни дейности, но "този път е отишла твърде далеч - към истинско мракобесие".

Мероприятията по случай 80-ата годишнина от началото на Втората световна война бяха отбелязани на 1 септември в Полша. По този повод Варшава покани настоящите си съюзници от НАТО и ЕС, включително Германия, но не и Русия под претекст, че тя е наследница на СССР, който през 1939 г. е "нарушил международното право".

В Русия предлагат Полша да бъде обявена за виновник за избухването на ВСВ

В Русия предлагат Полша да бъде обявена за виновник за избухването на ВСВ

Полша била един от първите съюзници на Хитлер през 1930-те години

Захарова обаче настоя Полша да престане да изопачава фактите и да се води именно от международното право, което подкрепя резултатите от Втората световна война.

Тъкмо Съветския съюз и неговите съюзници успяха да попречат светът да се понесе към глобална катастрофа в периода след войната и да прекратят експанзията, към която се стремяха лидерите на либералния свят, изтъкна руският дипломат.

Захарова напомни, че именно СССР е дал тласък на деколонизацията в Азия, Африка и Латинска Америка, подкрепил е регионалната сигурност в Европа и е помогнал за възстановяването на инфраструктурата в опустошените от войната страни.

"Някои хора не желаят да си спомнят за тези факти, които помрачават мита за доброто, което либералната система е донесла на човечеството, но трябва да им го припомним. По-рано ние не настоявахме за това, тъй като имахме твърде много скрупули, но след скорошните събития във Варшава не ни остава друг избор", подчерта руският дипломат.

МВнР заклейми съмнителната историческа теза на Русия за "освобождение" от нацизма

МВнР заклейми съмнителната историческа теза на Русия за "освобождение" от нацизма

Тази теза привилегировала само някои политически среди у нас