Лидерът на Либералдемократическата партия на Русия Владимир Жириновски определи Полша за главен виновник за избухването на Втората световна война.

Той отбелязал също така, че именно Полша, ръководена от Йозеф Пилсудски, е била един от първите съюзници на Адолф Хитлер през 1930-те години.

Германският президент поиска прошка от полския народ

Германският президент поиска прошка от полския народ

За нацистката тирания - 80 години след началото на Втората световна война

"Пактът Пилсудски-Хитлер беше пописан още през 1934 г. Полша, подобно на Франция и Великобритания, сключили Мюнхенското споразумение през 1938 г., мълча по време на анексирането на чехословашката Судетска област от германците, аншлуса на Австрия. Без това за война на Германия със СССР през 1941 г. и дума не можеше да става", написа Жириновски в Telegram.

Според руския политик "Европа подпомага Хитлер против СССР, а Полша беше сред тези, които аплодират Хитлер".

Румен Радев зове да помним ужасите и причините на ВСВ, за да не се повтаря

Румен Радев зове да помним ужасите и причините на ВСВ, за да не се повтаря

На фона на днешните ожесточени спорове за световно лидерство

Вчера Полша беше домакин на мероприятия, посветени на 80-годишнината от избухването на Втората световна война. Варшава не покани делегация от Русия, но покани настоящите си съюзници от НАТО и Европейския съюз, включително Германия, както и страните от Източното партньорство (Украйна, Грузия, Молдова, Беларус, Азербайджан и Армения).

Преди десет години в Полша руският президент Владимир Путин нарече "грешка" пакта "Рибентроп-Молотов", но неотдавнашна руска кампания се опита да реабилитира спорния договор. Това беше посрещнато с възмущение в Полша и в други страни в Централна Европа и е една от причините Путин да не бъде поканен във Варшава тази година. 

Пактът "Рибентроп-Молотов" от 23 август 1939 г. е договорка между Адолф Хитлер и Йосиф Сталин, като в пакта се съдържа секретен протокол, в който двата тоталитарни режима се сговарят за подялбата на Европа.

Полша не покани Путин за 80-ата годишнина от началото на ВСВ

Полша не покани Путин за 80-ата годишнина от началото на ВСВ

Говорителят на Кремъл отсече: Честване без Русия не е валидно