Вицепремиерът на Полша Яцек Сасин призна, че не е поканил президентът на Русия Владимир Путин на събитията по повод 80-ата годишнина от началото на Втората световна война, съобщава "Спутник".

Сасин съобщи, че предстои американският президент Доналд Тръмп да потвърди визитата си в Полша. Очаква се на честванията да присъстват и германският канцлер Ангела Меркел и други лидери.

"Би било неуместно да отбележим годишнината от подобна въоръжена агресия спрямо Полша в присъствието на управник, който в днешно време постъпва така със съседа си", заяви полският вицепремиер.

Полша изчисли щетите от Втората световна война - 1 трилион долара

Полша изчисли щетите от Втората световна война - 1 трилион долара

От миналата година Полша претендира за репарации от Германия

По-рано Полша обясни, че не е поканила представители на Москва на събитията по случай годишнината, тъй като през 1939 г. Русия е нарушила международното право.

Втората световна война започва с нападение на нацистка Германия срещу Полша през септември същата година, след което част от полската територия е превзета от Берлин, а друга част преминава към СССР.

От своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че всяко подобно възпоменателно събитие, посветено на Втората световна война или на Великата отечествена война, не би било валидно без участието на Русия.

Полша напомня на Германия за 850 млрд. долара репарации от ВСВ

Полша напомня на Германия за 850 млрд. долара репарации от ВСВ

За Германия, всички финансови претенции от войната са уредени