Полша приключи с изчисляването на щетите, нанесени на републиката по време на Втората световна война и го оценява в специално подготвен доклад с обща сума от около 1 трилион долара. Това съобщава в интервю, публикувано от Sieci, цитирано от ТАСС, Аркадиуш Муларчик, депутат от управляващата партия, който оглавява група експерти, които работят за получаване на репарации от Германия за щетите, причинени от нацистка Германия по време на Втората световна война.

Политикът не е посочил точната сума, която се появява в документа, но отговаряйки на въпроса на журналисти, дали тя надхвърля 1 трилион долара, той отговори: "Вие сте близо."

"Мога да кажа, че нашите изчисления значително надвишават сумата, назована веднага след войната", обяснява Муларчик, припомняйки, че в доклада за военните загуби, изготвен през 1947 г., те се оценяват на 48 млрд. долара за онова време, което сега възлиза на около 850 милиарда долара.

Полша напомня на Германия за 850 млрд. долара репарации от ВСВ

Полша напомня на Германия за 850 млрд. долара репарации от ВСВ

За Германия, всички финансови претенции от войната са уредени

Според Муларчик, целта на неговата група е да "изготви доклад за военните загуби."

"Появи се документ, който подробно описва щетите, причинени на Полша по време на Втората световна война, документ, който най-точно демонстрира всички разрушения от много различни перспективи", отбелязва той.

Както информира депутатът, през следващите дни докладът ще бъде представен на ръководството на страната.

"Лидерите на нашата държава ще преценят, какво да правят с този документ, но мисля, че обществото бързо ще научи съдържанието му. Мисля, че е добра идея да публикуваме документа на 1 септември 2019 г., на 80-та годишнина от германското нападение срещу Полша", посочва той.

Полша отново призова Германия да изплати репарации за ВСВ

Полша отново призова Германия да изплати репарации за ВСВ

Според мен въпросът за изплащането на репарации не е разрешен

Темата за репарациите започна да се обсъжда в Полша от юли миналата година, когато лидерът на управляващата партия Ярослав Качински заяви, че страната никога не се е отказвала компенсациите на Германия.

Тогавашният министър на националната отбрана Антони Мачеревич коментира пред полската телевизия, че от правна гледна точка Варшава има всички основания да поиска обезщетение от Берлин.

Германското правителство многократно заявява, че не вижда причина за каквито и да било претенции, тъй като през 1953 г. Полша официално отказва репарации.

Във Варшава твърдят, че споразумението от 1953 г. е подписано в нарушение на закона под натиска на СССР и се отнася само до несъществуващите ГДР и Полската народна република, които според местните анализатори не са независими суверенни държави.

ЕК предупреди Полша, че ЕС не е "дойна крава"

ЕК предупреди Полша, че ЕС не е "дойна крава"

Комисията очаквала по-съществен финансов принос от страната