Министерството на външните работи на Полша привика руския посланик, съобщава "Асошиейтед прес".

Причината са неколкократните обвинения през последните дни от страна на руския президент Владимир Путин, че Полша е виновна за избухването на Втората световна война.

По информация на полския заместник-външен министър Марчин Пшидач посланик Сергей Андреев е бил повикан "спешно" в министерството във Варшава, където му е било заявено, че полските власти категорично се противопоставят на "историческите инсинуации" от страна на Путин и други руски представители.

Полша не покани Путин за 80-ата годишнина от началото на ВСВ

Полша не покани Путин за 80-ата годишнина от началото на ВСВ

Говорителят на Кремъл отсече: Честване без Русия не е валидно

Пшидач подчерта, че според Полша възгледите на руския държавен глава са равносилни на "сталинистки прочит на историята" и "пропаганда на тоталитарна държава".

Те бяха и подигравка с милионите жертви на сталинисткия тоталитаризъм, чиято жертва бе и руският народ, категоричен бе полският зам.-министър.

Това е поредният спор между двете страни заради Втората световна война.

Русия обвини Полша в пренаписване на историята за ВСВ

Русия обвини Полша в пренаписване на историята за ВСВ

Този път Варшава отишла твърде далеч

Путин остро разкритикува резолюция на ЕП, твърдяща, че Съветският съюз носи отговорност за Втората световна война. Според него договорът Молотов-Рибентроп, довел до подялбата на Полша между Нацистка Германия и СССР, е ход, който Съветският съюз е бил принуден да предприеме след споразумения за ненападение с Хитлер, подписани от други европейски страни.

Руският президент се позова на архивни документи, които според него показват, че тогавашният полски посланик в Берлин е похвалил плановете на Хитлер да изчисти Европа от евреите. В свой гневен изблик той дори нарече посланика "измет" и "антисемитска свиня".

В Русия предлагат Полша да бъде обявена за виновник за избухването на ВСВ

В Русия предлагат Полша да бъде обявена за виновник за избухването на ВСВ

Полша била един от първите съюзници на Хитлер през 1930-те години