Министърът на отбраната на Полша Антон Мачеревич прие решение за разсекретяване на архивни материали, касаещи катастрофата с полския президентски самолет до Смоленск през 2010 година, при която загина тогавашният държавен глава Лех Качински, съобщава РИА „Новости”.

Безспорно доказателство за прикриване на истината се съдържа в архивите на комисията, разследваща самолетната катастрофа, каза той.

По думите му става въпрос за документи, които са необходими за обективно представяне на хода на събитията и решенията на комисията, която разследва катастрофата.

По-рано ръководителят на комисията, разследваща катастрофата на Ту-154, заяви, че руските диспечери може да са предоставили неверни данни на екипажа на самолета.

Говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова определи коментара като „безотговорен и провокационен”.

96 души загинаха, включително полският президент Лех Качински, съпругата му, шефът на централната банка, генерали и депутати, при катастрофа на президентския самолет край Смоленск, Западна Русия.

При разследването на предишното управление на центристите беше установено, че катастрофата е вследствие на пилотска грешка, но управляващата в момента полска партия „Право и справедливост”, водена от Ярослав Качински, близнак на загиналия президент, обяви, че катастрофата може да е причинена от експлозия на борда.

Катастрофата стана в близост до Катин, където тайната полиция на Сталин изби 22 хиляди полски офицери и интелектуалци през 1940 година.