Полски официални лица коментираха в четвъртък, че виждат промяна в миграцията през границата на страната с Беларус, като повечето от онези, които искат да влязат нелегално в Полша, сега са африканци, които първо са пътували до Русия, вместо хора от Близкия изток, съобщават АП и ЕйБиСи.

Правителството казва, че африканските мигранти включват тези, които преминават през Русия, близък съюзник и съсед на Беларус и други, които са били в Русия за по-дълъг период.

В изявление, изпратено по имейл до "Асошиейтед прес", правителството описва миграцията като част от "хибридна операция, насочена към дестабилизиране на източния фланг на НАТО".

От миналото лято мигранти и търсещи убежище се опитват да преминат от Беларус в Полша, Литва и Латвия - нации на източния фланг както на Европейския съюз, така и на НАТО.

 Мигранти щурмуваха полската граница 76 пъти за денонощие
Обновена

Мигранти щурмуваха полската граница 76 пъти за денонощие

Беларуските граничари заслепявали полските с лазери…

Страните се стремят да обезсърчат опитите за преминаване, като задържат мигранти и ги тласкат обратно в Беларус. Полша също така наскоро завърши висока стоманена стена по дължината на 186 километра сухопътна граница с Беларус.

Държавите от ЕС бяха критикувани от правозащитни организации, според които сред мигрантите има хора, бягащи от преследване, които според международното право имат право да поискат убежище.

Европейските лидери заклеймиха миграцията като акт на хибридна война, обвинявайки беларуския президент Александър Лукашенко в създаването на нов и изкуствен миграционен маршрут с цел дестабилизиране на ЕС. Правителството на премиера Матеуш Моравецки заяви, че вярва, че Русия също носи известна отговорност предвид съюза й с Лукашенко.

В началото повечето от хората, които се опитаха да влязат в ЕС от Беларус, бяха афганистанци, сирийци, кюрди от Ирак и други от Близкия изток. След пристигането на голям брой миналото лято, ЕС се намеси, включително като накара Ирак да спре полетите и миграционният поток се забави.

Той никога не спря напълно, но ситуацията бе засенчена от много по-големия брой украински бежанци, които бяха приети в Полша след нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

Отделът за национална сигурност в кабинета на министър-председателя каза на АП, че текущата статистика на граничната охрана показва, че огромното мнозинство от мигрантите, които се опитват да преминат нелегално границата между Полша и Беларус, сега идват от Субсахарска Африка.

С 22% е скочил броят на нелегалните мигранти в ЕС през 2021 г.

С 22% е скочил броят на нелегалните мигранти в ЕС през 2021 г.

За миналата година те са близо 700 000

Те "притежават руски визи и стигат до Беларус през Русия", се казва в съобщението.

"(Те) имат издадени визи за обучение или работа, но според свидетелствата, придобити от граничната охрана, те никога не са имали такива планове и са използвали визи само за да преминат през миграционния маршрут. Едновременно с това руската администрация улеснява процедурата за получаване на визи", казаха от правителството. "Сред мигрантите има и хора, които са били в Русия за по-дълъг период от време".

"Действията, предприети от Русия и Беларус, потвърждават, че изкуствено създаденият миграционен маршрут се контролира и координира от тези два режима и в бъдеще трябва да очакваме, че хибридната операция, насочена към дестабилизиране на източния фланг на НАТО, само ще се засили", се добавя в него.

Данните на граничната охрана показват, че през юли е имало 914 опита за нелегално преминаване от Беларус в Полша.

3 500 нелегални мигранти опитали да влязат в ЕС през Русия и Беларус през 2021 г.

3 500 нелегални мигранти опитали да влязат в ЕС през Русия и Беларус през 2021 г.

Броят на опитите за незаконно пресичане на границата не намалява