Полша започна изграждането на ограда по границата си с Беларус, за да блокира влизането на нелегални мигранти.

Височината на съоръжението ще бъде пет метра и половина, дължината - 186 км, а строежът му ще струва 350 млн. евро, съобщи полската агенция за гранична охрана, цитирана от АФП.

Полша и Беларус имат обща граница от 418 км.

Говорителката на граничната охрана, капитан Кристина Якимик-Ярош, отказа да уточни местоположението на строителните обекти с аргумента, че "беларуските служби само това чакат, за да изпратят там групи мигранти, така че от съображения за сигурност не посочваме точните места".

Новата ограда ще бъде оборудвана с камери и детектори за движение, за да помогне на граничните служители да предотвратят трафика на хора. Очаква се строежът ѝ да завърши през юни.

Европейският съюз обвинява Беларус в улесняване на незаконната имиграция в блока в отговор на санкциите, наложени на режима заради президентските избори през август 2020 г., които Западът смята за фалшифицирани, последвалото потушаване на мирните продемократични протести и отвличането на пътнически самолет с цел арест на виден опозиционен журналист. Минск отхвърля обвиненията.

Хиляди мигранти, предимно от Близкия изток, се опитаха да преминат полската граница към ЕС миналата година. Някои от тях успяха и продължиха пътуването си към Западна Европа.

 Мигранти щурмуваха полската граница 76 пъти за денонощие
Обновена

Мигранти щурмуваха полската граница 76 пъти за денонощие

Беларуските граничари заслепявали полските с лазери…