Промяната в политиката на САЩ спрямо Китай при президента Доналд Тръмп, е необратима и разчита на подкрепата на Републиканската и Демократическата партии, обяви държавният секретар Майк Помпео в интервю за The Wall Street Journal. 

"САЩ в продължение на 50 години в своята политика изхождаха от факта, че засилването на взаимодействието, разширяването на търговията и връзките ще насърчи китайската комунистическа партия да се държи като нормална държава. Ясно е, че те са решили да правят друго", каза Помпео.

Той е убеден, че твърденията за изкуствения произход на новия коронавирус, инициативата "Един пояс, един път" и действията на Китай в Южнокитайско море показват, че Пекин е спрял да крие истинските си намерения.

Китай нахока "буламача от лъжи" на шефа на разузнаването на САЩ

Китай нахока "буламача от лъжи" на шефа на разузнаването на САЩ

Той не показвал никакви реални доказателства

Помпео потвърди, че и двете водещи политически партии на САЩ считат отношението към Китай за необратимо. "Вярвам, че... сега целият свят вижда, че Китайската комунистическа партия е пуснала вирус, който е унищожил икономиките на страните по света, убил 1,5 милиона души", каза Помпео и добави, че подобна ситуация "изисква цялостна ответна реакция".

Той добави, че в продължение на две години и половина изгражда специални отношения с Япония, Австралия и Южна Корея, както и с АСЕАН, за да ги убеди в непоклатимата подкрепа на Вашингтон срещу Китай.

"Тази работа и тези съюзи сега пуснаха дълбоки корени. Убеден съм, че целият свят вижда това... Разчитам на факта, че всички наши усилия ще продължат, тъй като тази работа току-що е започнала", продължи Помпео.

Той не е съгласен, че Китай е успял да възстанови икономиката си от последиците от коронавирусната пандемия по-бързо и по-успешно от САЩ и други западни страни. Държавният секретар се аргументира, че подобно заключение може е резултат от "мащабна дезинформация от страна на Китай".

Наистина ли Путин обмисля военен съюз с Китай?

Наистина ли Путин обмисля военен съюз с Китай?

Отношението на САЩ към възникващата антанта между Москва и Пекин е смесено