Китай отхвърли като "буламач от лъжи" възпламенителна статия на директора на разузнаването на САЩ, който определи Китай като най-голямата заплаха за демокрацията и свободата от Втората световна война насам.

В статия във в. "Уолстрийт джърнъл" шефът на американското разузнаване Джон Ратклиф пише, че Китай се стреми към световно господство и че САЩ трябва да се подготвят за "период на конфронтация с отворен край".

Шефът на разузнаването на САЩ: Китай е най-голямата заплаха за свободата

Шефът на разузнаването на САЩ: Китай е най-голямата заплаха за свободата

Китай у увеличил мощта си, крадейки тайни на САЩ

Въпреки че специалните служби в исторически план са приоритизирали опасенията във връзка с Русия и борбата с тероризма, Китай трябва да бъде основният фокус на националната сигурност на САЩ, предупреди той, като Пекин представлявал "най-голямата заплаха за Америка днес и най-голямата заплаха за демокрацията и свободата в световен мащаб от Втората световна война".

Ратклиф посочва, че Китай "редовно" организира операции за влияние на американска територия и е таргетирал членове на Конгреса на САЩ с честота шест пъти по-голяма от тази на Русия и 12 пъти повече от тази на Иран. Той също така обвини Китай в кражба на американски технологии за подхранване на огромната модернизация на Народната освободителна армия от страна на китайския президент Си Цзинпин.

На редовна пресконференция днес говорителката на китайското външно министерство подчерта, че статията била "просто сензационно заглавие" и не показвала никакви реални доказателства. "Той просто продължи и повтори това, което според мен е поредният буламач от лъжи", настоя тя.

"Надяваме се, че американските политици ще зачитат фактите, ще спрат да правят и продават фалшиви новини, ще спрат да измислят и разпространяват политически вируси и лъжи и ще спрат да увреждат китайско-американските отношения, в противен случай това само ще навреди още повече на доверието в САЩ", коментира още говорителката.

По-рано говорител на китайското посолство в САЩ заяви пред "Ройтерс", че коментарите на Ратклиф са "изкривяващи фактите", лицемерни и са показали "здраво утвърденото мислене от епохата на Студената война и идеологическите предразсъдъци на някои хора от американската страна".

Ратклиф обвини Пекин, че възнамерява да "доминира над САЩ и останалата част на планетата икономически, военно и технологично" чрез икономически шпионаж, който той нарече "ограбване, копиране и заместване".

"Китай ограбва американски компании от тяхна интелектуална собственост, възпроизвежда технологията и след това замества американските фирми на световния пазар", пише той.

Ратклиф също така излезе с твърдения, включително, че Китай е извършил човешки изпитания върху военнослужещи от Народната освободителна армия "с надеждата да развие войници с биологично подобрени способности", без да дава повече подробности.

В статията Ратклиф изтъква, че на света се предлага избор между "две напълно несъвместими идеологии".

"Не бива да предполагаме, че усилията на Пекин да върне света обратно в мрака ще се провалят само защото силите на доброто са триумфирали и преди в съвремената епоха. Китай смята, че световният ред без него на върха е историческо отклонение. Целта му е да промени това и да обърне разпространението на свободата по света", настоява шефът на американското разузнаване. 

Мнението на Ратклиф, бивш конгресмен от Републиканската партия в щата Тексас, назначен за ръководител на разузнаването през май, е последният залп в продължаващия американско-китайски спор, който Китай се надява да се успокои, след като Джо Байдън встъпи в длъжност през януари.