Директорът на разузнаването на САЩ обяви, че Китай е "най-голямата заплаха за демокрацията и свободата" от Втората световна война насам.

В статия в авторитетното американско издание "Уолстрийт джърнъл", Джон Ратклиф подчертава, че Китай e увеличил мощта си, крадейки тайни на САЩ и след това замествайки американските фирми на пазара.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп зае твърда позиция по отношение на Китай, като наложи мита върху китайски стоки и обвини Пекин в кражба на интелектуална собственост.

Китай все още не е отговорил.

САЩ затегнаха визовите правила за китайските комунисти

САЩ затегнаха визовите правила за китайските комунисти

Принципно политическата промяна може да засегне 270 милиона души

Той обаче реагира енергично на действия на САЩ, като налагане на мита и опити за недопускането на телекомуникационния гигант Huawei до американския пазар.

Пекин се готви за конфронтация със САЩ и възнамерява да доминира света "икономически, военно и технологично", предупреждава Ратклиф.

Някои от коментарите на Ратклиф повтарят предишни намеси на държавния секретар Майк Помпео и директора на ФБР Кристофър Рей.

Те обаче идват в момент, когато Китай засили натиска върху американския съюзник Австралия, публикувайки списък с начините, по които иска Канбера да промени поведението си, наложи мита върху вноса на австралийско вино и провокира австралийското правителство заради неговите действия в Афганистан.

Говорителката на китайското външно министерство в сряда обвини САЩ, че "са предприели различни политически потиснически кампании срещу Китай", като добави, че това идвало от "силна идеологическа пристрастност и стратегия за сдържане на Китай".

Нов удар по китайските компании в САЩ

Нов удар по китайските компании в САЩ

Подготвя се нов закон

"Има китайска поговорка... "окото вижда това, което умът вярва", каза тя по време на ежедневната си пресконференция, като допълни: "Надяваме се, че САЩ ще... спрат да разглеждат всички като шпиони."

Директорът на Националното разузнаване на САЩ пише, че Китай е заместил Русия и борбата с тероризма като основен фокус на разузнавателните дейности на САЩ.

Китай се бил въвлякъл във форма на икономически шпионаж, която той определи като "ограбване, копиране и заместване", давайки пример с китайска фирма за вятърни турбини, която е била призната за виновна в САЩ за кражба от американски конкурент, преди да продължи да продава по целия свят, докато американската фирма загуби акционерна стойност и уволни служители.

Байдън няма веднага да премахва митата на Тръмп за Китай

Байдън няма веднага да премахва митата на Тръмп за Китай

Иска да увеличи максимално лоста за натиск в бъдещите преговори с геополитическия съперник на САЩ

Американска интелектуална собственост на стойност 500 млрд. долара се краде всяка година, отбелязва Ратклиф. Арестите, извършени от ФБР на китайски граждани за кражба на научни изследвания, са станали чести, а Китай също така е плащал на ръководителя на департамента по химия към Харвардския университет 50 000 долара на месец до ареста му по-рано тази година.

Ратклиф също така обвинява китайските специални служби във въвеждане на уязвимости в технологиите, предлагани от най-големите китайски технологични фирми като Huawei и подчертава, че съюзниците, използващи китайски технологии, няма да имат американско разузнаване, споделено с тях.

Той твърди, че американското разузнаване е показало, че Китай е извършил "човешки изпитания" върху войници с цел усъвършенстването на войници с "биологично подобрени способности".

Китай предупреждава САЩ да не продължава по погрешния път

Китай предупреждава САЩ да не продължава по погрешния път

Вашингтон незабавно да престане да се меси във вътрешните работи на Хонконг, настоява Пекин

Ратклиф допълва, че Китай се е въвлякъл в "огромна кампания за влияние", насочена към членовете на Конгреса на САЩ и техни служители, насърчавайки синдикатите в големи фирми да казват на местни политици да заемат по-мека позиция по отношение на Китай или ще се изправят пред загуба на гласове на членове на синдиката.

Пекин се е прицелвал към членове на Конгреса с "шест пъти по-голяма честота от Русия и 12 пъти по-голяма честотата от Иран", настоява шефът на американското разузнаване.

Други страни са изправени пред същото предизвикателство от Китай като САЩ, пише той. "Китай смята, че световен ред без него на върха е историческо отклонение", подчертава Ратклиф и допълва: "Целта му е да промени това и да обърне разпространението на свободата по света."

По времето на президента Тръмп САЩ засили конфронтацията с Китай в редица области.

Австралия скастри "скандален" туит на говорителя на китайското правителство

Австралия скастри "скандален" туит на говорителя на китайското правителство

Премиерът Скот Морисън иска извинение от Китай

Двете страни наложиха мита върху стоки за стотици милиарди долари и наложиха контрол върху износа на продукти в чувствителни области.

Вчера Белият дом обяви, че е добавил още четири китайски фирми - производителя на чипове SMIC, националната петролна компания CNOOC, строителната China Construction Technology Co и China International Engineering Consulting Corp - към черния списък на фирмите, за които се смята, че са свързани с китайските военни.

По-рано тази година САЩ наредиха на китайско консулство в Хюстън да затвори във връзка с притеснения за икономически шпионаж - Пекин отговори, като нареди на САЩ да затвори консулството си в град Чънду. Двете страни също така експулсираха журналисти една на друга.

Отношенията между двете суперсили също така се влошиха заради пандемията от коронавируса, която Тръмп многократно наричаше "китайски вирус", и действията на Китай в Хонконг.

Тръмп подписа заповед за прекратяване на преференциалното американско отношение за Хонконг, след като Пекин наложи там спорен нов закон за сигурност, който, според САЩ, сложи край на автономията на Хонконг.

САЩ също така обвиниха Китай в "ужасяващи и систематични" нарушения на човешките права при отношението му към мюсюлманското уйгурско малцинство в провинция Синцзян и наложиха санкции на някои китайски политици.

Китай е обвинен в масови задържания, религиозни преследвания и принудителна стерилизация на уйгури и други, но Пекин отрича каквото и да е малтретиране.

Новоизбраният президент Джо Байдън, който встъпва в длъжност през януари, се очаква да продължи политиката на Тръмп за противодействие на Китай, но съвместно със съюзници, за разлика от предпочитанието на Тръмп към едностранни търговски споразумения.

Има рядко междупартийно съгласие за втвърдяване с Китай по отношение на търговията и други въпроси.

Администрацията на Тръмп успя да спечели глобална подкрепа за бойкот на китайските комуникационни технологии.

Байдън обаче вероятно ще бъде по-активен в търсенето на области за сътрудничество с надигащ се Китай, особено в области като климатичните промени.