Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп издаде нови правила за ограничаване пътуването до страната на членове на Китайската комунистическа партия и техни роднини, пише "Ню Йорк таймс".

Според вестника това решение вероятно допълнително ще засили напрежението между двете държави.

Нов удар по китайските компании в САЩ

Нов удар по китайските компании в САЩ

Подготвя се нов закон

Новата политика, която веднага влиза в сила, ограничава максималната валидност на визите за членове на партията и техни роднини до един месец и едно влизане в САЩ, според двама източници. Говорител на Държавния департамент съобщи, че се намалява валидността на визите за членове на партията от 10 г. до един месец.

Преди партийни членове, като други китайски граждани, можеха да се сдобият с американски визи с продължителност 10 г. Новите мерки не засягат партийни членове, които търсят друг вид визи, такива като имигрантски, поясни един от източниците.

Байдън няма веднага да премахва митата на Тръмп за Китай

Байдън няма веднага да премахва митата на Тръмп за Китай

Иска да увеличи максимално лоста за натиск в бъдещите преговори с геополитическия съперник на САЩ

Принципно политическата промяна може да засегне 270 милиона души - в Китай има около 92 милиона членове на Китайската комунистическа партия - но реално вероятно ще е трудно да се установи кой е член на партията освен тези на високо ниво.

Новите визови правила са допълнение към конфликта между двете държави в сферата на търговията, технологията и др.

Според източниците новите насоки позволяват на американските служители да решават за статута на някой китайски член на партията на базата на подадената молба за виза, проведеното интервю и информацията за позицията в партията. Това вероятно означава, че политиката непропорционално засяга китайската върхушка и бизнес лидерите, a не милионите членове на ниско ниво.

Китай предупреждава САЩ да не продължава по погрешния път

Китай предупреждава САЩ да не продължава по погрешния път

Вашингтон незабавно да престане да се меси във вътрешните работи на Хонконг, настоява Пекин

Китай вероятно ще предприеме реципрочни мерки. През 2018 г. почти 3 милиона китайски граждани са пътували до САЩ.

"Ню Йорк таймс" пише, че новата политика е още едно предизвикателство пред бъдещата администрация на новоизбрания президент Джо Байдън, който ще наследи най-обтегнатите американско-китайски отношения от нормализирането им през 1979 г.