Премиерът на Австралия Скот Морисън гневно заклейми "отвратителна", "скандална" и "ужасяваща" публикация в "Туитър" от говорителя на китайското правителство и настоя от Пекин официално да се извини.

Говорителят на китайското външно министерство предизвика възмущението, след като публикува фотошопнато изображение на мъж, облечен като австралийски войник, който държи окървавен нож до гърлото на афганистанско дете, уточнява "Франс прес".

Понастоящем австралийски прокурори разследват 19 австралийски военнослужещи във връзка с предполагаеми военни престъпления, извършени от специални части в Афганистан между 2005 и 2016 г.

Австралия разследва спецчастите си за военни престъпления в Афганистан

Австралия разследва спецчастите си за военни престъпления в Афганистан

Ще бъде назначен специален разследващ

Морисън нарече туитът - от официален китайски правителствен профил - "скандална и отвратителна клевета" срещу австралийските въоръжени сили и призова "Туитър" да го изтрие.

"Това е крайно скандално и не може да бъде оправдано на каквато и да е основа. Китайското правителство трябва тотално да се засрами от тази публикация", коментира Морисън за туита, който е имал над 2 300 взаимодействия в рамките на три часа. "Това ги отслабва в очите на света", настоя австралийският премиер. 

Отношенията между Австралия и Китай отдавна са изключително обтегнати.

Китай размаха пръст на Австралия и Япония заради новия им военен пакт

Китай размаха пръст на Австралия и Япония заради новия им военен пакт

Австралийският премиер Скот Морисън увери, че споразумението не трябва да тревожи Пекин

Китай наложи поредица от икономически санкции върху австралийски стоки, а контролираните от държавата медии многократно атакуваха Австралия по редица въпроси.

Изглежда, че враждебността е предизвикана от решението на Канбера да се противопостави на нарастващото влияние на Пекин в региона, да вземе крути мерки срещу операциите на Китай за влияние и да призове за независимо разследване на произхода на пандемията от коронавирус.

"Този вид поведение не води до никакви отношения", каза Морисън за туита, като допълни: "Ето защо мисля, че е толкова важно за нашите взаимни интереси да се вземат мерки по отношение на този нечуван акт."

САЩ, Япония, Индия и Австралия предупреждават Китай с голямо военноморско учение

САЩ, Япония, Индия и Австралия предупреждават Китай с голямо военноморско учение

Учението ще е край бреговете на Индия

Говорителят на китайското правителство написа в "Туитър", че бил "шокиран от убийството на афганистански цивилни и затворници от австралийски войници. Ние категорично осъждаме подобни действия и призоваваме те да бъдат подведени под отговорност".

Китай, еднопартийна авторитарна държава, е обвиняван в системни, широкообхватни нарушения на правата на човека в продължение на десетилетия, най-вече в Тибет и Синцзян.

Публикацията е последният пример за нов вид агресивна комуникация на китайското правителство с чужди държави, която специалистите са нарекли "воин вълк" дипломация.

Това се случва в чувствителен момент, след като австралийското правителство публикува осъдително разследване на твърденията, че негови елитни войски "незаконно са убили" 39 цивилни и затворници в Афганистан.

Правителствените следователи препоръчаха 19 лица да бъдат дадени на австралийската федерална полиция, да бъде изплатено обезщетение на семействата на жертвите и военните да извършат множество реформи.

Миналата седмица австралийската армия уволни 13 войници за ролята им в предполагаемите зверства и се очаква те да бъдат съдени.

Китай е във винена война с Австралия

Китай е във винена война с Австралия

Мерки от Пекин