Австралия и Япония ще "платят съответната цена", ако техният нов военен пакт заплаши сигурността на Китай, предупреди китайска държавна медия, цитирана от "Гардиън".

Вестник "Глобал таймс" отправи предупреждение, че новото споразумение "ускорява конфликтната атмосфера в Азиатско-Тихоокеанския регион" и е насочено към Китай.

Австралийският премиер Скот Морисън увери, че споразумението не трябва да тревожи Пекин. Австралийски министри отправиха призиви за диалог с китайските си колеги за разрешаване на дипломатическия спор, който доведе до поредица от търговски действия на Пекин срещу австралийския износ.

Във вторник вечерта Морисън и японският премиер Йошихиде Суга обявиха в Токио, че са постигнали споразумение армиите на двете държави да провеждат съвместни учения на териториите на страните им.

Според австралийския премиер това е добро нещо за стабилността в региона. Морисън добави, че двете страни вярват, че "икономическият успех на Китай е добро нещо за Австралия и Япония". Той увери, че Австралия и Япония не гледат на Китай като на стратегически конкурент.

Военният пакт, който се очаква да бъде финализиран по време на посещението на Суга в Австралия следващата година, просто подчертава, че "Австралия и Япония, като либерални, базирани на пазара демокрации, имат много общо и общи стратегически интереси".

Австралия, Индия, САЩ и Япония започнаха най-големите си съвместни ВМС учения

Австралия, Индия, САЩ и Япония започнаха най-големите си съвместни ВМС учения

Балансират огромната военна и икономическа мощ на Китай в региона

"Глобал таймс" обаче твърди, че споразумението е нов инструмент на САЩ за разделяне на Азия и че Япония и Австралия "безразсъдно са предприели първата крачка към задълбочаване на военното сътрудничество, което е насочено към трета страна".

Вестникът отбелязва, че Пекин най-вероятно няма да остане безразличен от действията на САЩ, които насъскват държави да се противопоставят на Китай в дългосрочен план и това неизбежно ще принуди китайското правителство да предприеме контрамерки в някаква форма.

Според изданието Япония и Австралия формират квазивоенен съюз срещу Китай. Пекин заплашва да платят скъпо, ако сигурността и националните интереси на Китай са под заплаха.

Споразумението за реципрочен достъп (RAA) се очаква да увеличи военното сътрудничество и съвместните учения между Япония и Австралия, включително и в Южнокитайско море.

Ако споразумението бъде финализирано и одобрено от японския парламент, би означавало, че за първи път от 60 г. Токио сключва сделка, която позволява на чужди войски да действат на японска територия.

Все още не е изяснен правният статут на гостуващите войски. Не е ясно как Австралия и Япония са успели да разрешат ключов въпрос по време на 6-годишните преговори: дали австралийски войници могат да бъдат осъдени на смърт, ако бъдат признати за виновни в извършване на сериозни престъпления в Япония.

В Япония се налага смъртно наказание при някои случаи на убийство, но в Австралия е забранено. Според ABC двете държави са договорили механизъм за разрешаване на казуса.