Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви в Сингапур, че международната общност не трябва да прекратява натиска върху КНДР, докато Северна Корея не прекрати ядрената програма, информира "Ройтерс".

Помпео подчерта, че "поддържането на дипломатически и икономически натиск" е от решаващо значение, за да се убеди Пхенян да изостави ядрените си оръжия.

Снимка 371871

Източник: ЕПА

Секретарят направи коментара след появилата се информация, че КНДР все още не е прекратила ядрената и ракетната си програма въпреки санкциите на ООН и обещанието, което лидерът Ким Чен-ун даде по време на срещата си с Доналд Тръмп в Сингапур.

КНДР не е прекратила ядрената и ракетната си програма

КНДР не е прекратила ядрената и ракетната си програма

Северна Корея си сътрудничи със Сирия

Снимка 371870

Източник: ЕПА

Иначе Помпео и севернокорейският външен министър И Йон-хо се ръкуваха, размениха си усмивки и си казаха по няколко думи на форума на АСЕАН.

Американският дипломат заяви преди да се ръкува с колегата си от КНДР по време на официалните снимки на регионалния форум, че не е разговарял с И Йон-хо в Сингапур. Според Помпео процесът по прекратяване на ядрената програма ще отнеме време, но той е оптимист, че това ще се случи.

Снимка 371867

Източник: ЕПА

"Оптимист съм, че ще го направим навреме и светът ще отпразнува това, което Съветът за сигурност на ООН иска", каза Помпео на пресконференция.

Той призова Русия и всички други държави да спазват резолюциите на ООН и да прилагат санкциите срещу КНДР.

Междувременно И Йон-хо обяви, че е обезпокоен от поведението на САЩ към КНДР. Той увери, че Пхенян ще изпълни ангажимента си, договорен по време на срещата през юни.