Съединените щати имат за цел да избегнат война с Иран, а допълнителните войски, наредени в региона на Персийския залив, са за "възпиране и отбрана", заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, предаде "Ройтерс". 

Помпео добави, че е уверен, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще предприеме действия, ако подобни мерки за възпиране се провалят и че това е добре разбрано от иранското ръководство.

"Нашата мисия е да избягваме война", заяви Помпео. "Видяхте какво обяви секретар Еспър в петък, ние поставяме допълнителни сили в региона с цел възпиране и отбрана", добави той.

Напрежението между Вашингтон и Техеран допълнително ескалира след атака миналия уикенд върху петролни съоръжения в Саудитска Арабия, които първоначално нарушиха половината от производството на петрол в Кралство и бяха обвинени в Техеран от САЩ и Саудитска Арабия.

САЩ обвини Иран за атаката срещу рафинерията в Саудитска Арабия

САЩ обвини Иран за атаката срещу рафинерията в Саудитска Арабия

Помпео се закани, че Техеран ще поеме отговорност за агресията си

САЩ обяви повече санкции срещу Иран, санкционирайки Иранската централна банка, докато Пентагонът заяви, че изпраща американски войски за укрепване на въздушната и ракетната отбрана на Саудитска Арабия след най-голямото досега нападение срещу петролните съоръжения на кралството.

Помпео заяви, че Вашингтон предприема мерки за възпиране на Техеран, но добави, че Тръмп ще предприеме необходимите действия, ако Техеран не успее да промени поведението си. "Ако това възпиране продължи да се проваля, аз също съм уверен, че президентът Тръмп ще продължи да предприема необходимите действия", добави той.

Иран ще се стреми към "унищожаване на всеки агресор"

Иран ще се стреми към "унищожаване на всеки агресор"

Дори в случай на ограничено нападение