Авторите на проекта за резолюция на Съвета за сигурност по проблема Косово са внесли поправки в текста, така че да разширят подкрепата й в съвета. Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на дипломатически източник.

Поправките са внесени от Великобритания, САЩ и Франция вчера вечерта. Проектът за резолюция предвижда автоматично влизане на режим независимост след нов срок от 120 за преговори между Белград и Прищина, независимо от резултата от тези преговори.
По думите на дипломата във връзка с новите поправки резолюцията няма да бъде гласувана тази седмица.

„Поправките са козметични, отчитащи позициите на Катар, Южна Африка и Индонезия. Принципната позиция не е изменена", е казал дипломатът.

Четвъртият проект за резолюция за Косово беше отхвърлен от Русия, предаде АФП, като се позова на дипломатически източници.

Западни източници дават да се разбере, че искат да изолират Русия при гласуването на проекта, в случай, че тя така и не се съгласи с плана „Ахтисаари", на който се основава резолюцията.

Посланикът на Великобритания в ООТ Керин Пирс миналата седмица посочи, че в случай на налагане на вето от страна на Русия, тя би усложнила отношенията си с ЕС, а и по този начин ще се подрони престижът на Съвета за сигурност.

Дипломати твърдят, че няма да има гласуване на проекторезолюцията в Съвета за сигурност преди срещата на президентите на САЩ Джордж Буш и на Русия Владимир Путин в понеделник, 2 юли в щата Мейн.

Русия се обяви срещу плана "Ахтисаари"и застъпва позиция за продължаване на преговорите между Белград и Прищина в търсене на компромисно решение.