Левите и десни популисти намаляват неравенството, но в същото време ограничават гражданските свободи. Популистките президенти и премиери са свързани със значително намаляване на икономическото неравенство по света.

Това показва ново изследване, което оспорва предположението, че популизмът води само до негативни последствия. Но проучването на политолози и икономисти също е установило, че ръководените от популистки лидери правителства са свързани с упадък на качеството на изборите, намаляване на контрола върху изпълнителната власт и понякога драматично ограничаване на медийната свобода.

Риториката на Тереза Мей популистка като на Тръмп

Риториката на Тереза Мей популистка като на Тръмп

Толкова популист, колкото Доналд Тръмп, Жаир Болсонару и Виктор Орбан

Изследването е проведено от Team Populism - мрежа от академици, която работи с "Гардиън" за създаване на Global Populism Data, която дава на лидерите по света "точки" за популизъм, което се базира на съдържанието на техните речи.

Екипът е използвал данни за популисткия дискурс сред световните лидери на 40 държави.

Най-изненадващото откритие, отбелязват авторите на изследването, е, че популистите от целия политически спектър намаляват пропастта между богатите и бедните. Академиците описват корелацията между популизма и по-голямото равенство като "сравнително голям ефект".

Това най-вече се дължи на леви популистки президенти в Латинска Америка. Като примери се посочват Ево Моралес на Боливия, бившият президент на Еквадор Рафаел Кореа и бившият лидер на Венецуела Уго Чавес.

Предишни проучвания показваха, че левите популисти в Латинска Америка увеличават социалните разходи, но това в крайна сметка създава "разединени и неравни общества".

Възходът на популистката риторика в света през последните 20 г.

Възходът на популистката риторика в света през последните 20 г.

Бойко Борисов с времето е станал по-малко популист

Изследователите предупреждават, че икономическите открития трябва да бъдат разглеждани предпазливо. Данните за неравенството са достъпни само до 2016 г., така че авторите на проучването не могат да вземат под внимание последното развитие във Венецуела, Никарагуа и САЩ. Като цяло има намаляване на неравенството във всички държави, които са включени в базата данни, предимно покриват Европа и Северна, Централна и Южна Америка.

Статистически анализи показват, че намаляването на пропастта между бедните и богатите не е свързано с традиционните данъчни и социални политики. Едно от възможните обяснение е, че залятият с китайски стоки пазар е вдигнал стандарта на живот в средата на миналото десетилетие. Тогава редица популисти поемат властта в богати на петрол и газ държави, в които преди е имало високи нива на неравенство. Като друга причина се посочва налетите от популистките правителства пари в държавни компании, което е довело до фискални стимули и ръст на заплатите.

Популизмът завладява Европа

Популизмът завладява Европа

Всеки четвърти европеец гласува за популистка партия, пише "Гардиън"

В същото време популистките правителства са свързани със спад на качеството на изборите и медийната свобода, както и с концентриране на властта в ръцете на изпълнителната власт, което често е за сметка на взаимния контрол на трите власти.

Анализът също показва, че популистките правителства значително увеличават избирателната активност.