Популярността на президента на Франция Еманюел Макрон се топи много по-бързо в сравнение с неговите предшественици. Това е тревожно, защото тенденцията е отчетена в първите 100 дни на мандата.

Според данните от проучването на Ifop, само 36% от запитаните са доволни от дейността на Макрон, а други 64% смятат, че той нищо не е постигнал. Тези данни са много по-лоши в сравнение с неговия предшественик социалистът Франсоа Оланд.

Макрон срещу "социалния дъмпинг" във Франция

Макрон срещу "социалния дъмпинг" във Франция

Работниците от Източна Европа измъквали работните места на французите

В началото си на мандата Оланд беше поддържан от 46% от французите. Рейтингът на Макрон само за месец падна с 10% от 64 до 54%.

Четири проучвания през последните седмици показаха, че подкрепата за Макрон рязко е намаляла в сравнение с предишни анкети, въпреки че всяко от тях представи различни данни за популярността му. Допитванията на ФИПОМ, "Харис интерактив", "Югав" и "Елаб" показаха, че между 36 и 54 процента от анкетираните се отнасят положително към президентството на Макрон - спад в сравнение с предишни проучвания на общественото мнение, които също бяха показали, че рейтингът му на одобрение е намалял, откакто той спечели 66 процента от гласовете на изборите през май.

„Уикилийкс” публикува над 20 000 имейла на Макрон

„Уикилийкс” публикува над 20 000 имейла на Макрон

Имейлите са от периода между март 2009 и април 2017 г

Спадането на рейтинга му на одобрение е смайващо, като се има предвид, че преди два месеца Макрон беше хвален, че засилва увереността на Франция, така необходима след години на опасения за сигурността и икономически застой. Вместо това той все повече е представян като жаден за власт и неопитен.

Френските медии започват да наричат Макрон "Юпитер", имайки предвид митологичния цар на римските богове и усещането, че президентът изпитва чувство за превъзходство, след като разтърси политическата система във Франция и се изстреля от положение на сравнителна неизвестност до най-висшия пост в страната на 39-годишна възраст.