Френският президент Еманюел Макрон претърпя тежко поражение на вчерашните местни избори във Фраанция.

Според резултатите, неговата партия "Република, напред" губи столицата Париж и големите градове в страната, като Марсилия и Лион. В Париж спечели на първи тур досегапният кмет - социалистът Ан Идалго. 

Вотът бе важен тест преди президентската надпревара през 2022 година.

Според ext poll, социалистите запазват досегашните си бастиони. 

Ан Идалго печели местния вот в Париж

Ан Идалго печели местния вот в Париж

Вотът се проведе на фона на рекордно ниска активност

Вотът показва отлично представяне за "Зелените" - на първо място в Лион, третият основен град на Франция, скок в подкрепата в Бордо, Гренобъл, Безансон и Страсбург, което предполага, че нарастващата "зелена вълна" вероятно ще се наложи втората по големина сила в Европа.

Премиерът Едуар Филип завърши на първо място в пристанищния град Льо Авър, като спечели 43,6 процента от гласовете, с шанс си да спечели балотажа. Министърът на културата Франк Ристър и министърът на бюджета Жерал Дарманен бяха преизбрани с мнозинство.

Участието на гласоподавателите е от решаващо значение и един от решаващите фактори за кандидатите, тъй като те трябва да осигурят повече от 50 процента от гласовете, за да избегнат гласуване във втори тур. 

Избирателната активност в първия тур на общинските избори е била 45 прооцента, което е значителен спад.

Балотажът на изборите е насрочен за 22 март. Но много политици призоваха правителството да го отложи поради коронавируса.