Смъртни случаи за 24 часа в Русия от COVID-19 достигнаха нов рекорд от 819 в събота, ден след като здравното ведомство на Москва съобщи за най-големия брой месечни смъртни случаи в града от началото на пандемията, съобщава "Ройтерс".

Смъртни случаи в Русия се увеличават след пика на инфекциите през юли. Властите обвиняват инфекциозния вариант Делта и бавния процент на ваксинация.

Москва заяви късно в петък, че смъртността в града през юли е 70% по-висока от преди пандемията през 2019 г. и 60% по-висока в сравнение със същия месец на миналата година.

Общо 17 237 смъртни случая в Москва през юли са най-високият месечен брой смъртни случаи от началото на пандемията. Повечето са причинени от епидемията от коронавирус, съобщиха от здравното ведомство на Москва.

"Динамиката е свързана с рязкото нарастване на инфекциите поради разпространението на нов щам на коронавируса през юни, както и с необичайно горещото време в града през последните месеци", високите температури са причина Covid-19 пациентите да се чувстват още по-зле, обясняват властите.

Официалният общ брой на смъртните случаи от коронавирус в Русия е 169 683. "Росстат", правителствената статистическа агенция, води отделен брой от работната група по пандемията и казва, че е регистрирала около 315 000 смъртни случая, свързани с Covid-19, между април и юни тази година.

Русия отчита около 463 000 свръхсмъртни случаи от април 2020 г. до юни тази година, според изчисления на "Ройтерс въз основа на последните данни на "Росстат". Някои епидемиолози казват, че свръхсмъртните случаи са най-добрият начин за измерване на реалната смъртност от Covid-19.

Русия съобщи за 22 144 новозаразези с коронавирус в събота.

Русия с нов антирекорд от 808 жертви на Covid за ден

Русия с нов антирекорд от 808 жертви на Covid за ден

Най-голямото увеличение за 24 часа от началото на пандемията