Частен колекционер в Испания стана жертва на нескопосана реставрация на картина от бароковия художник Бартоломю Естебан Муриьо.

Колекционерът от Валенсия е платил 1200 евро за почистване на картината на реставратор на мебели, съобщават БиБиСи и "Гардиън".

Но въпреки два опита за реставрация, картината "Непорочното зачатие" е неузнаваема.

Снимка 484965

Източник: Туитър

Инцидентът бе сравнен с други скорошни "реставрации" в Испания.

През 2012 г. възрастен енориаш се опита да възстанови ценена стенопис на Исус Христос в местна църква близо до Сарагоса, постигна резултат, след който картината бе наречена "Маймунен Христос".

Фернандо Карера, професор в школата за опазване и възстановяване на културното наследство в Галисия, заяви, че подобни случаи подчертават необходимостта работата да се извършва само от подходящо обучени реставратори.

Снимка 484966

Източник: Туитър

Миналата година статуя на "Свети Героги" от 16 век в църква в Навара също привлече общественото внимание след реставрация, като някои сравняват новия й облик с фигурка-играчка на Playmobile.

В момента в Испания няма закон, който да забранява на всякакви хората да възстановяват произведения на изкуството, дори и да правят това без необходимите умения.

Карера, бивш президент на Испанската професионална асоциация на реставраторите и консерваторите - "Акре" коментира, "можете ли да си представите, просто някой да оперира други хора? Или някой да може да продава лекарства без лиценз за фармацевт? Или някой, който не е архитект, да има право да строи сгради?"

Снимка 484967

Източник: Туитър

В изявление, "Акре" осъди липсата на правна защита и нарече неотдавнашния инцидент акт на "вандализъм". "Тази липса на регулация се изразява в отсъствие на защита на нашето наследство".

"През последните години специалистите по опазване и реставрацията бяха принудени да емигрират или да напуснат професиите си поради липса на възможности", допълва организацията, като предупреждава, че професията е пред "сериозен риск от изчезване" в Испания.

Въпреки че реставраторите са "далеч по-малко важни от лекарите", допълва Карера, секторът трябва да бъде строго регулиран в името на културната история на Испания. "Виждаме такива неща отново и отново, но въпреки това продължават да се случва".

"Парадоксално е, че това показва колко важни са професионалните реставратори. Трябва да инвестираме в нашето наследство, но дори преди да говорим за пари, трябва да сме сигурни, че хората, които предприемат този вид работа, са обучени за нея".

Потребители в социалните медии се шегуват и цитират откъс от филма "Мистър Бийн" от 1997 г.