Португалия ще изисква от пътниците със самолет от Китай да представят доказателство за отрицателен тест за COVID-19, направен не повече от два дни преди пътуването. Това съобщи португалското здравно министерство, цитирано от Ройтерс.

Изискванията влизат в сила от 00:00 часа в неделя. Авиокомпаниите ще носят отговорност за спазването на мярката при качване на борда.

В изявлението на министерството се казва, че пътниците на полетите от Китай могат да бъдат подложени на произволни тестове за геномно секвениране на вариантите в обращение, за да допринесат за адекватна оценка на епидемиологичната ситуация.

Властите по целия свят налагат или обмислят ограничаване на пътуващите от Китай, тъй като случаите на COVID-19 там нарастват след облекчаване на правилата за "нулево COVID". Китай отхвърли критиките за своите данни за COVID.

Припомняме, че ЕС започна дискусия по темата за нарастващия брой на заразените в Китай. Блокът обаче не излезе с единна позиция. Страни като Германия и Гърция вече наложиха задължителни тестове за пристигащите от Китай. България пък обяви, че няма да въвежда ограничения.

Япония затяга граничния контрол за влизащи от Китай заради COVID-19

Япония затяга граничния контрол за влизащи от Китай заради COVID-19

Токио следва примера на други страни