Здравните власти на Европейския съюз ще проведат разговори в сряда за координиран отговор на скока на случаите на COVID-19 в Китай, съобщи шведското ротационно председателство на ЕС, след като разговорите през декември приключиха без решения по въпроса, предава Ройтерс.

На срещата, проведена на 29 декември в онлайн формат сред над 100 представители на правителствата на ЕС, здравните агенции на ЕС и Световната здравна организация, Италия призова останалата част от ЕС да последва примера й и да тества пътниците от Китай за COVID-19, докато Пекин се готви за премахване на ограниченията за пътуване на 8 януари.

Но други страни в ЕС казаха, че не виждат нужда да го правят въпреки решението на Китай да разхлаби пандемичните си ограничения на фона на вълна от нови инфекции.

"В сряда, 4 януари, има планирана среща за интегрирана политическа реакция на фона на кризата с COVID-19 в Китай и за обсъждане на възможни мерки на ниво ЕС, които да бъдат предприети по координиран начин", каза говорител на шведското председателство на каза ЕС.

САЩ налагат COVID тестване за пътуващите от Китай

САЩ налагат COVID тестване за пътуващите от Китай

Очаквана и оповестена вече мярка

Европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидис заяви в писмо до правителствата на ЕС на 29 декември, че те трябва да обмислят незабавно увеличаване на тестването за COVID-19 и мониторинг на отпадъчните води, включително на летищата, за откриване на нови варианти, като се има предвид нарастването на инфекциите в Китай.

Кириакидис каза, че блокът трябва да бъде "много бдителен", тъй като епидемиологичните и тестови данни за Китай са оскъдни, като посъветва здравните министри на ЕС да оценят настоящите си практики за тестване "като незабавна стъпка".

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията заяви миналата седмица, че в момента не препоръчва мерки за пътуващите от Китай.

В изявлението се казва, че вариантите, циркулиращи в Китай, вече се намират в Европейския съюз, че гражданите на ЕС имат относително високи нива на ваксинация и потенциалът за внесени инфекции е нисък в сравнение с ежедневните инфекции в ЕС, като здравните системи в момента се справят със ситуацията.

Китай обяснява новата си епидемична политика

Китай обяснява новата си епидемична политика

Причината е, че напоследък ситуацията с коронавируса в Китай привлече широко внимание