Европейският съюз трябва да обмисли незабавно разширяване на геномното секвениране на инфекциите с COVID-19 и мониторинга на отпадъчните води, включително от летищата, за откриване на нови варианти на вируса предвид увеличаването на случаите в Китай. За това настоя еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес, цитирана от "Ройтерс".

В писмо до здравните министри на 27-те страни членки на ЕС тя посочва, че блокът трябва да бъде "много бдителен", тъй като Китай премахва ограниченията за пътуване от 8 януари, а надеждните епидемиологични данни за страната са доста оскъдни.

Кириакидес посъветва министрите да оценят настоящите си практики за геномно секвениране на коронавируса "като незабавна стъпка".

Ако последователността е била намалена, страните биха могли да обмислят повторното ѝ увеличаване, пише тя, добавяйки, че е важно да продължи или да започне наблюдение на отпадъчните води, включително от канализацията на ключови летища.

САЩ налагат COVID тестване за пътуващите от Китай

САЩ налагат COVID тестване за пътуващите от Китай

Очаквана и оповестена вече мярка

В случай че се появи нов вариант, ЕС трябва да го открие рано, за да може да реагира бързо, подчертава еврокомисарят.

Писмото на Кириакидес от 29 декември идва след онлайн среща на над 100 представители от страни членки на ЕС, здравни агенции на Съюза и Световната здравна организация, които обсъдиха как да се справят с епидемията в Китай.

Очаква се здравните експерти да проведат среща за реакция при криза следващата седмица, според източник от ЕС.

Китай премахва карантината за пътуващите от януари 2023 г.

Китай премахва карантината за пътуващите от януари 2023 г.

След близо три години страната се отваря отново към света

Италия призова останалата част от Европейския съюз да последва примера ѝ и да тества пътниците от Китай, но повечето страни членки заявиха, че не виждат необходимост да го правят. Кириакидес отбелязва, че някои страни членки на ЕС са предложили мерки като случайно тестване на пътниците.

Днес Испания заяви, че ще се присъедини към други страни, които налагат нови ограничения, и ще изисква от пристигащите от Китай отрицателен резултат от COVID тест или сертификат за пълен ваксинационен курс.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията към момента не препоръчва прилагането на мерки спрямо пътуващите от Китай.

Посочва се, че вариантите, циркулиращи в Китай, вече са и в Европейския съюз, гражданите на ЕС имат относително високи нива на ваксинация и потенциалните внесени инфекции са ниски в сравнение с броя на ежедневните инфекции в ЕС, като здравните системи в момента се справят.

Китай разхлабва COVID хватката

Китай разхлабва COVID хватката

Пълното отваряне на Китай е малко вероятно, но това забележителен обрат в политиката на нулев ковид