Близо 37 милиона души може да са се заразили с COVID-19 в Китай за един ден, което е рекорд в света. Протокол от вътрешно заседание на Националната здравна комисия разкри днес, че 248 милиона души, или близо 18% от населението на Китай, са се заразили с вируса през първите 20 дни на декември, като вълната, започнала в Пекин, се е разпространила в селските райони , съобщи Bloomberg News.

Около 37 милиона може да са били заразени на 20 декември.

Не е ясно как китайските здравни служители са стигнали до оценката, тъй като мрежата от кабини за PCR тестове в страната беше затворена по-рано този месец.

СЗО се разтревожи от COVID пандемията в Китай

СЗО се разтревожи от COVID пандемията в Китай

Броят на заразените в страната отново нараства

Ако са точни, новите данни далеч надхвърлят предишния дневен рекорд 4 милиона заразени от януари 2022 г.

Те също така ще засилят опасенията, че COVID се разраства, след като правителството премахна карантинните ограничения съгласно политиката за "нулев COVID" по-рано този месец.

От жителите на Китай вече не се изисква да докладват положителни резултати от тестове, а режимът на президента Си Дзинпин вече не публикува дневния брой асимптоматични случаи.

Въпреки че протоколите от здравната комисия не разкриват колко хора са починали при вълната, тя цитира главния лекар Ма Сяовеи за ново, по-тясно определение на смъртните случаи от COVID. Според Ма, само тези, които умират от причинена от COVID пневмония, ще бъдат отчетени в нивата на смъртност.

Междувременно болниците в Китай остават затрупани от внезапния приток на пациенти, докато крематориумите се борят с вълната от смъртни случаи.

Болниците в Шанхай се готвят за "трагична битка" с COVID-19

Болниците в Шанхай се готвят за "трагична битка" с COVID-19

Очаква се половината от населението на мегаполиса да се зарази

Припомняме, че ден по-рано беше съобщено, че болница в Шанхай е предупредила персонала си да се подготви за "трагична битка" с COVID-19, тъй като очаква половината от 25-милионното население на града да се зарази до края на годината, докато вирусът вече се разпространява в Китай до голяма степен безконтролно.

Експерти казват, че Китай може да се сблъска с повече от един милион смъртни случая от COVID-19 през следващата година.

Ръководителят на Световната здравна организация заяви, че е загрижен за скока на инфекциите и заяви, че подкрепя усилията на правителството да се съсредоточи върху ваксинирането на тези с най-висок риск.