Китай премахва карантината за пътниците от 8 януари, отбелязвайки последната голяма промяна от политиката на страната за нулев Covid, информира БиБиСи.

След почти три години на затворени граници, това ще отвори отново страната за тези с работни и учебни визи или желаещи да посетят семейството си. Китайските граждани също ще могат да пътуват в чужбина.

COVID-19 се разпространи свирепо след отмяната на ограниченията в Китай. Здравната система на страната е претоварена, а болниците пълни. Броят на заразените не е ясен, тъй като здравните власти спряха да съобщават дневните случаи.

Пекин съобщи за около 4000 нови инфекции на Covid всеки ден през миналата седмица и няколко смъртни случая.

Китай спира да публикува ежедневни данни за COVID-19

Китай спира да публикува ежедневни данни за COVID-19

Здравната система на страната е подложена на огромно напрежение

Китай е последната голяма икономика в света, която преминава към "живот с Covid" след три години блокиране, затворени граници и задължителна карантина за случаи на заразени с вируса и контактните им лица. Така нареченият нулев толеранс към Covid удари икономиката и направи гражданите уморени от ограничения и повтарящи се тестове.

Негодуванието срещу политиката избухна в редки публични протести срещу президента Си Дзинпин през ноември, които бяха последвани от премахване на Covid ограниченията.

Затворените граници остават последното голямо ограничение. От март 2020 г. всеки, който влезе в Китай, трябваше да премине задължителна карантина в държавно съоръжение.

Националната здравна комисия съобщи, че COVID-19 официално ще бъде понижен до инфекциозна болест от клас B на 8 януари. Това означаваше, че карантината ще бъде премахната - въпреки че пристигащите пътници все пак ще трябва да си направят PCR тест. Ограничението за дневния брой разрешени полети до Китай също ще бъде отменено.

Новините бяха посрещнати радостно от обществото.

Китай разхлабва COVID хватката

Китай разхлабва COVID хватката

Пълното отваряне на Китай е малко вероятно, но това забележителен обрат в политиката на нулев ковид