Китай обяви мащабни промени в националната си реакция при пандемии - най-ясният и значим знак, че страната се отказва от строгия си подход за нулево разпространение на вируса, съобщи CNN.

Някои местни власти вече предприеха стъпки в тази посока, които показаха възможна промяна в политиката на държавно ниво - големи градове разхлабиха изискванията за тестване.

В изявление Държавният съвет на Китай и Националната здравна комисия представиха 10 нови насоки, които разхлабват някои ограничения - най-вече разрешават домашната карантина и до голяма степен премахват здравния QR код за пътуващи и досега задължителен за влизане на много от обществените места. Само при някои изключения все още ще изисква проверка на QR кода - напр. старчески домове, медицински заведения и средни училища.

Предприятията вече могат да определят и свои собствени политики за превенция и контрол.

Китай с COVID рекорд от 6 месеца

Китай с COVID рекорд от 6 месеца

Регистрира 4610 новозаразени с COVID-19 в събота, от които 588 са били симптоматични

Производства в зони, които не са определени като високорискови, вече не могат да спират работа. Затварянето е разрешено само във "високорискови райони" и дори тогава трябва да бъде "незабавно" отменено, ако не бъдат открити нови случаи в продължение на пет последователни дни, се казва в съобщението на Здравната служба.

В него се добавя, че на властите изрично е забранено да блокират пожарните изходи, входовете на апартаменти или сгради и други врати, така че жителите все пак да могат да се евакуират и да потърсят медицинска помощ, ако е необходимо.

Освен това пациенти с коронавирус, но без симптоми или с леки такива, вече ще могат да изберат домашна изолация за пет дни и няма да бъдат задължени на изолация в държавно заведение.

Пълното отваряне на Китай е малко вероятно да се случи през следващите шест месеца. Това обаче е първата официална промяна на държавната политика за нулев ковид на национално ниво - забележителен обрат от страна на централното ръководство, което през последните три години настояваше, че пандемията е война, която може да бъде спечелена само чрез потушаване на огнищата, където и да се появят.

Новите насоки на Националната здравна комисия призовават властите да "осигурят нормалното функциониране на обществото и основните медицински услуги", като посочват, че районите, които не са определени като високорискови, не трябва да ограничават движението на хората или да затварят предприятия.

Протести в Китай след пожар и COVID блокадите

Протести в Китай след пожар и COVID блокадите

Най-малко 10 души загинаха в Синдзян

Решението за отслабване на COVID хватката върху обществото и икономиката идва след серията от редки иначе в Китай протести в края на ноември и началото на декември. Общественият гняв обхвана страната, след като видеозаписи от инцидент в в западния регион Синдзян показаха, че мерките за блокиране са забавили достъпа на пожарникарите при пожар.

Излизат данни обаче и за китайската икономика, които показват, че през ноември 2022 г. износът е спаднал с 8,7% на годишна база до 296,1 млрд. долара, след спад с 0.3% през предходния месец октомври.

Недоволство в китайски мегаполис заради локдауна

Недоволство в китайски мегаполис заради локдауна

В Гуанджоу избухнаха безредици