Тълпи от хора в южния китайски град Гуанджоу се сблъскаха с COVID-огражденията и протестираха по улиците в хаотични сцени в понеделник вечерта, според видеоклипове, публикувани в Интернет, в демонстрация на обществено недоволство срещу коронавирусните ограничения, предава Ройтерс.

Сред последните огнища в Китай, това в Гуанджоу е най-голямото, като новите ежедневни инфекции на COVID-19 надхвърлят 5000 за първи път и подхранват спекулациите, че ограничените локдауни могат да се разширят.

Във вторник Китай отчете 17 772 нови локални инфекции с COVID-19 за 14 ноември, спрямо 16 072 ден по-рано и най-много от април, въпреки че много градове намалиха рутинните тестове, след като властите обявиха мерки миналата седмица, насочени към облекчаване на въздействието на тежките ограничения заради коронавируса.

В столицата Пекин новите заразени достигнаха рекордните 462 за понеделник. Големите градове, включително Чунцин и Джънджоу, бяха сред най-тежко засегнатите.

Все пак Китай се бори да ограничи щетите от политиката си за нулев COVID почти три години след началото на пандемията, тъй като последните от поредицата мрачни икономически доклади показаха, че продажбите на дребно са спаднали през октомври и фабричното производство е нараснало по-бавно от очакваното.

Въпреки че много жители изразиха сдържан оптимизъм след съобщението в петък, че някои от строгите политики за COVID ще бъдат облекчени, тази седмица нараснаха опасенията относно влошаващата се епидемична обстановка, тъй като някои градове спряха или коригираха правилата за редовно тестване.

Сцените от понеделник вечерта от Гуанджоу бяха поредният изблик на разочарование от т. нар. политика на "нулев COVID", която доведе до чести блокирания, наложени съгласно убежденията на президента Си Дзинпин, според когото така Китай "спасява животи".

Миналия месец огнище на COVID в огромен завод на Foxconn, който произвежда iPhone на Apple в Джънджоу, предизвика хаос, като много работници избягаха, включително като се катереха по огради, от което пострада призводството.

Длъжностни лица в Гуанджоу, дом на близо 19 милиона души, казаха, че планират повече импровизирани болници в допълнение към шестте, които са построени, които имат 20 000 легла, главно за наблюдение на заразени хора без симптоми.

"Кривата на инфекцията в Гуанджоу проследява темпото на епидемията в Шанхай март-април, повдигайки въпроса дали ще бъде задействано блокиране в целия град", пишат анализатори на JPMorgan, имайки предвид двумесечното блокиране на Шанхай тази година, което предизвика широко разпространени вълнения .

"Това ще се превърне в тестова точка по отношение на решимостта на правителството да настоява за облекчаване на мерките за контрол на COVID", според анализаторите.

JPMorgan изчисли, че градовете с повече от 10 нови кумулативни случая през изминалата седмица са дом на 780 милиона души и представляват 62,2% от БВП - приблизително тройно нивата, наблюдавани в края на септември.

Китай пусна първата в света вдишваща се ваксина срещу COVID-19

Китай пусна първата в света вдишваща се ваксина срещу COVID-19

Ваксината се приема през устата и се предлага безплатно като бустер