Китай пуска в употреба инхалаторна ваксина срещу коронавирус, съобщава "Асошиейтед прес".

Това е първата подобна ваксина в света.

От днес прилагането на препарата започна в Шанхай. Ваксината се приема през устата и се предлага безплатно като бустерна доза на вече ваксинирани лица.

Идеята е, че ваксините, които не се инжектират, могат да убедят хората, избягващи игли, да се ваксинират. Инхалаторната ваксина може да подпомогне и ваксинацията в бедните държави, тъй като е по-лесна за прилагане.

Китай иска повече хора да си поставят бустер, преди страната да облекчи строгите COVID мерки. Ограниченията забавят икономиката и вече не са в синхрон с останалия свят.

На разпространено видео се виждат хора в обществен здравен център, които поставят къса дюза от прозрачна бяла чаша в устата си. Придружаващ текст посочва, че след бавно инхалиране всеки човек трябва да задържи дъха си за пет секунди. Цялата процедура отнема 20 секунди.

"Все едно пиеш чаша чай с мляко. При вдишване се усеща сладък вкус", разказва жител на Шанхай.

Градове в Китай затягат мерките срещу COVID-19

Градове в Китай затягат мерките срещу COVID-19

Милиони хора са в локдаун

Според експерти ваксина, приета през устата, би могла да спре вируса, преди той да се разпространи в останалата част от дихателната система. Това възпиране обаче зависи от размера на капките - по-големите биха защитили части от устата и гърлото, докато малки капчици биха се разнесли в тялото, обясни индийският имунолог д-р Винета Бал.

Китайските регулатори одобриха ваксината за употреба като бустерна доза през септември. Тя е разработка на китайската биофармацевтична компания Cansino Biologics Inc. и представлява аерозолна версия на еднодозовата аденовирусна ваксина на същата компания, която използва сравнително безвреден вирус на настинка.

Компанията твърди, че инхалаторната ваксина е преминала клинични тестове в Китай, Унгария, Пакистан, Малайзия, Аржентина и Мексико.

Регулаторните органи в Индия одобриха назална ваксина, която все още не е в употреба. Препаратът, разработен в САЩ и лицензиран от индийската компания Bharat Biotech, се впръсква в носа.

По данни на Световната здравна организация десетина назални ваксини са подложени на изпитвания в целия свят.

Шанхай тества масово за COVID-19

Шанхай тества масово за COVID-19

Девет от кварталите на града и някои по-малки райони ще се подложат на тестове в периода 19-21 юли