Постоянният комитет на Политбюро на Китай призова страната "непоколебимо да продължи да се придържа" към т.нар. политика за "нулев COVID", съобщава "Ройтерс".

Това се случи по време на първото му заседание, откакто беше сформиран на конгреса на Комунистическата партия миналия месец.

На срещата, председателствана от президента Си Дзинпин, беше подчертана необходимостта от минимизиране на въздействието на коронавируса върху икономиката.

Трябва да предприемем по-решителни мерки, за да ограничим разпространението на епидемията възможно най-скоро и да възстановим нормалното производство и живот по най-бързия начин, посочи висшето ръководството на страната по време на срещата.

Беше подчертано и че "необходимите мерки за превенция на епидемията" не трябва да бъдат разхлабвани.

Недоволство в Китай заради продължаващите локдауни

Недоволство в Китай заради продължаващите локдауни

Седем души са арестувани

Ръководният орган призова Китай да "свърши добра работа" за ваксиниране на ключови групи хора, което според експертите е важна първа стъпка към всяка възможна стратегия за прекратяване на политиката на Китай за "нулев COVID".

Седемчленният постоянен комитет на Политбюро, ръководен от Си, ще определи пътя на развитие на страната през следващите пет години.

Противоепидемичните мерки предизвикаха бурни реакции в цялата страна, създавайки рядко срещано предизвикателство за властта на Комунистическата партия. Миналата седмица в социалните медии се появиха новини за арести, но те бързо бяха изтрити от цензурата в страната.

Китай с COVID рекорд от 6 месеца

Китай с COVID рекорд от 6 месеца

Регистрира 4610 новозаразени с COVID-19 в събота, от които 588 са били симптоматични

Китайският лидер Си Дзинпин превърна "нулевия COVID" в лайтмотив на своята администрация. Докато останалата част от света като цяло се отвори, Китай предприе  много предпазливи, незначителни стъпки, като границите му все още са затворени до голяма степен и служителите са под силен натиск да налагат ограничения.

Китай съобщи, че търговията му се е свила през октомври, тъй като глобалното търсене е отслабнало и антивирусният контрол натежава върху разходите на вътрешните потребители. Износът е намалял с 0,3% спрямо година по-рано, спрямо ръста от 5,7% през септември, съобщи митническата агенция в понеделник. Вносът спадна с 0,7% в сравнение с увеличението от 0,3% през предходния месец.

Китай обмисля да съкрати COVID карантината за пристигащи пътници

Китай обмисля да съкрати COVID карантината за пристигащи пътници

Продължителността ѝ да е 7 или 8 дни вместо сегашните 10