Китай в неделя отчете най-големия си брой нови положителни случаи на COVID-19 от шест месеца насам, съобщи "Ройтерс".

Това се случва ден, след като здравните служители заявиха, че се придържат към строги ограничения на коронавируса, като вероятно разочароваха скорошните надежди на инвеститорите за облекчаване.

Китай регистрира 4610 новозаразени с COVID-19 в събота, от които 588 са били симптоматични и 4022 са били асимптоматични. Това съобщи Националната здравна комисия.

3837 са новите случая само ден по-рано, от които 657 са били симптоматични.

Въпреки че броят на случаите е изключително нисък според глобалните стандарти, Китай се придържа към подхода с нулев COVID почти три години след началото на пандемията, който включва блокировки, карантини, чести тестове и драстично намаляване на входящите пътувания.

Китай обмисля да съкрати COVID карантината за пристигащи пътници

Китай обмисля да съкрати COVID карантината за пристигащи пътници

Продължителността ѝ да е 7 или 8 дни вместо сегашните 10

На пресконференция в събота здравните служители потвърдиха ангажимента си към подхода на "динамично изчистване" към случаите на COVID веднага щом се появят.

Анти-COVID мерките на Китай са "напълно правилни, както и най-икономичните и ефективни", каза служителят по контрола на болестите Ху Сян. "Трябва да се придържаме към принципа да поставяме хората и живота на първо място и по-широката стратегия за предотвратяване на внос отвън и вътрешни отскоци."

Китайските акции скочиха миналата седмица заради слуховете за възможно облекчаване на ограниченията на COVID и медиите съобщават, че скоро може да има някои промени в политиката. Много анализатори обаче казаха, че не очакват значително облекчаване да започне преди годишната парламентарна сесия на Китай през март. Анализаторите на Goldman Sachs казаха, че съобщението от събота показва, че правителството все още трябва да запази своята политика за нулев COVID, докато не бъдат направени всички приготовления. Според нас това може да отнеме няколко месеца. Тяхното очакване е за повторно отваряне през тримесечието април-юни.

Южният град Гуанджоу продължи да отчита нарастващи инфекции, с 66 нови локално предадени симптоматични и 1259 асимптоматични случая, в сравнение със 111 симптоматични и 635 асимптоматични случая ден по-рано, съобщиха властите в града с близо 19 милиона души.

Китай пусна първата в света вдишваща се ваксина срещу COVID-19

Китай пусна първата в света вдишваща се ваксина срещу COVID-19

Ваксината се приема през устата и се предлага безплатно като бустер

Столицата на Китай Пекин съобщи за 43 симптоматични и шест асимптоматични случая в сравнение с 37 симптоматични и пет асимптоматични случая предишния ден.

Все пак ежегодният маратон в Пекин се проведе в неделя сутринта при строги COVID протоколи, след като беше отменен през предходните две години.

Около 26 000 участници се регистрираха за събитието, което започна под задъмено небе на централния площад Тянанмън в Пекин. Те трябваше да направят PCR тестове за трите дни преди състезанието и да не напускат Пекин в продължение на седем дни.