Посолството на Китай у нас публикува пояснения относно текущата превенция и мерки срещу епидемията от COVID-19 в азиатската страна.

Причината е, че напоследък ситуацията с коронавируса в Китай и новите мерки, свързани с нея, привлякоха широко внимание.

Китай, който през по-голямата част от пандемията възприе стратегия "нулев COVID", която наложи строги ограничения, насочени към унищожаване на вируса, рязко облекчи противоепидемичните мерки през декември.

По-рано китайските власти обявиха, че от 8 януари задграничните пътници вече няма да се нуждаят от карантина при пристигането си в Китай, проправяйки пътя на китайските жители да пътуват.

Това породи безпокойство и редица страни започнаха да изискват от китайските пътници да направят тест за COVID-19 преди пътуване.

Китай премахва карантината за пътуващите от януари 2023 г.

Китай премахва карантината за пътуващите от януари 2023 г.

След близо три години страната се отваря отново към света

News.bg публикува без редакция текста на китайското посолство:

1. Защо Китай отмени изненадващо досегашните противоепидемични мерки?

Коригирането на китайската политика в областта на профилактиката и борбата с епидемията от COVID-19 не е изненадваща. От нейното начало през 2020 г. Китай оценява внимателно три аспекта, по отношение на които се стремим да постигнем баланс. Първият е разбирането за патогените и болестта, включително вирулентността и степента на опасност за здравето; вторият е нивото на колективен имунитет и способностите на здравната система, особено за превенция и лечение на болни; и третият са мерките за реакция, свързани с обществената хигиена и здравеопазване.

В момента Китай коригира политиката си за превенция и контрол на епидемията, изхождайки от по-доброто разбиране за болестта и патогена, постепенното достигане на колективен имунитет и повишената устойчивост на хората към вируса. Тези промени са уместни, научно обосновани, в съответствие със закона и реалната ситуация в страната. Нещо повече, промените не означават пълно игнориране на вируса, а преместване на фокуса от превенцията срещу заразяване към медицинското лечение.

2. Каква е позицията на Пекин относно обявеното неотдавна от някои страни въвеждане на карантинни мерки за пристигащи в тях китайски граждани?

Неотдавна, вземайки предвид новата ситуация с епидемията от COVID-19, Китай коригира своята динамична политика за превенция на епидемията и предприе редица мерки за облекчаване на пътуванията от и към страната. Ние вярваме, че това в значителна степен ще спомогне за възстановяването и ръста на световната икономика. В момента някои страни въвеждат карантинни мерки за пристигащи от Китай пътници. Също така обаче забелязваме, че много други държави приветстват политиката на Пекин за улесняване на човешкия обмен и няма да променят правилата си за влизане за китайски туристи. Здравни експерти от множество страни също потвърждават, че от научна гледна точка не съществуват основания за налагането на такива ограничения. В изявление от 29 декември Европейският център за превенция и контрол на заболяванията посочва, че задължителното тестване на пристигащи от Китай е "неоправдано". Надяваме се, съответните страни да се вслушат в съветите на учените и експертите, да възприемат обективно и правилно отношение към епидемичната обстановка в Китай и промените в неговата политика за превенция и контрол, да предприемат научно обосновани мерки, да се отнасят еднакво към гражданите на различните страни и да гарантират с ефективни мерки нормалния човешки обмен.

Австралия и Канада искат COVID тестване за пристигащи от Китай

Австралия и Канада искат COVID тестване за пристигащи от Китай

Това се налага, тъй като Китай се бори с национална епидемия от коронавирус

3. След неотдавнашната корекция на противоепидемичните мерки в Китай нараснаха случаите на заразяване с COVID-19. Каква е настоящата епидемична ситуация в страната?

Всички страни в света преминават през период на адаптация, когато променят противоепидемичните си политики, и Китай не прави изключение. С отслабването на вирулентността на варианта "Омикрон" и натрупването на опит в областта на ваксинацията, превенцията и контрола, Китай осъществява постепенен и системен напредък в коригиране на противоепидемичните мерки, разширява активно медицинските ресурси, създаде йерархичен механизъм за диагностика и лечение, увеличи производството и снабдяването с лекарства и грижата за ключови групи от населението като възрастни хора, страдащи от основни заболявания, бременни и деца. Настоящата епидемична обстановка е като цяло очаквана и под контрол. Столицата Пекин първа преодоля пика на епидемията и жителите му се връщат постепенно към нормалния си ритъм на работа и живот. Съответните китайски власти направиха оценки и необходимата подготовка за евентуални вълни на епидемията в други провинции и градове, и сме напълно уверени, че адаптирането и преходът ще преминат гладко и в системен порядък.

Китай разхлабва COVID хватката

Китай разхлабва COVID хватката

Пълното отваряне на Китай е малко вероятно, но това забележителен обрат в политиката на нулев ковид

4. Означава ли коригирането на противоепидемичните мерки в Китай промяна на неговата философия в борбата с COVID-19?

През изминалите три години от началото на епидемията Китай направи всичко възможно, за да защити живота и физическото здраве на хората и положи всички усилия за лечението на всеки един пациент, реагирайки ефективно на влиянието на петте вълни на пандемията и намалявайки значително броя на тежките и смъртни случаи. Броят на заразените и починалите от COVID-19 в Китай е сред най-ниските в света, а средната продължителност на живота в страната нарасна от 77,3 на 78,2 години.

Със значителното отслабване на патогенността и вирулентността на варианта "Омикрон" и постоянното подобряване на възможностите за откриване и лечение на вируса, Китай пренасочи вниманието си от предотвратяване на заразяването към своевременно медицинско обслужване и превенция на тежки случаи, като целта е да се подобри координацията между превенцията на епидемията и социално-икономическото развитие. Нашата политика в областта на превенцията и контрола бе постоянно коригирана и се променяше съобразно ситуацията, но ангажиментът ни да защитаваме живота и здравето на хората винаги остава на първо място.

5. Означава ли коригирането на противоепидемичните мерки в Китай възобновяване на нормалния човешки обмен с България?

След като Китай въведе временни мерки за пътуванията от и за чужбина, много страни реагираха с ентусиазъм и приветстваха китайските туристи. Предвид желанието на китайските граждани да пътуват, страната ни ще възобнови трафика с определени страни, ще засили комуникацията с тях, ще осигури необходимите услуги и гаранции за пътуванията в чужбина и ще започне своевременно съответната работа. Вярваме, че в близко бъдеще човешкият обмен между Китай и България ще стане по-удобен, безопасен, в системен порядък и ефективен.