Австралия и Канада се присъединиха към нарастващ списък от държави, които изискват от пътниците от Китай да направят тест за COVID-19 преди да се качат на самолета, съобщи АП. 

Това се налага, тъй като Китай се бори с национална епидемия от коронавирус след рязкото облекчаване на ограниченията, които бяха в сила през голяма част от пандемията.

Китай премахва карантината за пътуващите от януари 2023 г.

Китай премахва карантината за пътуващите от януари 2023 г.

След близо три години страната се отваря отново към света

Австралийските здравни власти съобщиха в неделя, че от 5 януари всички пътуващи със самолет от континентален Китай, Хонконг или Макао ще трябва да покажат отрицателен тест за COVID-19, направен в рамките на два дни след заминаването им.

Канадските власти обявиха подобни мерки, които също ще влязат в сила на 5 януари в изявление от събота.

Така, Австралия и Канада се присъединяват към други страни, сред които САЩ, Обединеното кралство, Индия, Япония и няколко европейски нации в налагането на по-строги мерки срещу COVID-19.

ЕС нащрек за нови COVID варианти от Китай

ЕС нащрек за нови COVID варианти от Китай

Разнобой между страните членки дали да прилагат мерки спрямо пристигащите от Китай

Припомняме, че Китай, който през по-голямата част от пандемията възприе стратегия "нулев COVID", която наложи строги ограничения, насочени към унищожаване на вируса, рязко облекчи тези мерки през декември. По-рано китайските власти казаха, че от 8 януари задграничните пътници вече няма да се нуждаят от карантина при пристигането си в Китай, проправяйки пътя на китайските жители да пътуват.

Хонконг също се подготвя за пътуване без карантина до Китай, като планира да възобнови работата на повече гранични контролно-пропускателни пунктове още на 8 януари. Въпреки това ще остане в сила квота, ограничаваща броя на пътуващите между двете места.

В Китай облекчените ограничения означават, че жителите могат да празнуват Нова година на големи събирания, които бяха забранени през по-голямата част от пандемията, въпреки че страната преживява масово огнище на случаи.

САЩ налагат COVID тестване за пътуващите от Китай

САЩ налагат COVID тестване за пътуващите от Китай

Очаквана и оповестена вече мярка