Япония ще засили от неделя своите мерки за граничен контрол срещу COVID-19 за пътници, пристигащи от Китай, каза премиерът Фумио Кишида в отговор на скока на инфекции, установен именно у такива посетители, предава Ройтерс.

Допълнителните мерки предвиждат наличие на отрицателен резултат от тест за коронавирус, преди пътниците да се качат на директни полети от Китай, каза Кишида в сряда, засилвайки мерките, приети на 30 декември.

Япония ще продължи да иска от авиокомпаниите да ограничат допълнителните полети от Китай, каза той на предавана по националната телевизия новогодишна пресконференция.

"Все още са в сила необходимите ограничения, тъй като предприемаме всички възможни мерки за предотвратяване на инфекции", добави Кишида.

Решението последва резултатите от тестове за COVID-19 на пътници от Китай през последните дни и подобни мерки от други страни, каза той.

Статистиката на японското министерство на здравеопазването показва, че 53 от 56 международни пътници, които са дали положителен резултат на тест за COVID-19 при пристигането си на летищата във вторник, са от Китай.

Това се сравнява с данните от понеделник, когато всичките 26 посетители с положителни резултати от теста бяха от Китай.

Повечето държави от Европейския съюз подкрепят тестването преди заминаване за пътниците от Китай, съобщи Европейската комисия във вторник.

Пекин определи като "дискриминационни" подобни ограничения, наложени също от Южна Корея и Съединените щати и други страни.

СЗО поиска реални данни от Китай за ситуацията с COVID-19

СЗО поиска реални данни от Китай за ситуацията с COVID-19

Нарастват опасенията за бързото разпространение на вируса в страната

Отделно от това външното министерство на Япония каза, че директните полети от Хонг Конг и Макао ще могат да кацат и на летища, различни от Нарита и Ханеда вТокио, Кансай в Осака и Чубу в Нагоя, облекчавайки ограниченията, наредени миналата седмица.

Авиокомпаниите все още трябва да ограничават допълнителните полети от Хонконг и хазартния център Макао дори след разширяването на списъка с дестинационни летища в неделя, добави министерството.

Бум на COVID-19 в Япония

Бум на COVID-19 в Япония

Страната отчете 90 000 нови случая за ден