Новият посланик на Израел в Турция пристигна в Анкара, след като двете държави работят за възстановяване на отношенията, съобщава АП.

Припомняме, отношенията между Анкара и Тел Авив се обтегнаха през 2010 г., когато при акция на израелската морската пехота срещу кораби, изпратени да пробият блокадата на Газа и да доставят на Палестинската автономия храни и лекарства, бяха убити десетима турски граждани.

Ейтан Наех пристигна тази сутрин в турската столица като част от споразумение за нормализиране на отношенията, сключено през юни, което сложи край на 6-годишна криза.

Наех, цитиран от турската държавна агенция "Анадола", подчерта, че Турция и Израел през историята на двете държави са си помагали във време на нужда.

"Миналият месец Турция беше сред държавите, които предложиха помощ на Израел в битката със серия горски пожари, които обхванаха еврейската страна", изтъкна той.

Двете държави изтеглиха посланиците си заради възникналата през 2010 криза. 

През септември президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че ще назначи бивш съветник по външната политика за посланик в Израел.