Американският посланик в Москва Джон Съливан заяви, че се прибира във Вашингтон за консултации и ще се върне в Москва през следващите седмици, съобщава ТАСС.

"Мисля, че е важно за мен да говоря директно с новите си колеги в администрацията на Байдън във Вашингтон за текущото състояние на двустранните отношения между САЩ и Русия", каза той пред ТАСС във вторник. "Ще се върна в Москва през следващите седмици преди срещата между президентите Байдън и Путин."

Кремъл подчерта, че не може да нареди на посланик Съливан да замине за консултации и може само да "препоръча" да го направи на фона на настоящото напрежение, пише АП.

Съливан заяви в изявление, че се връща в САЩ тази седмица, за да обсъди американско-руските връзки с членове на администрацията на президента Джо Байдън. Той подчерта, че ще се върне в Москва до седмици.

"Освен това не съм виждал семейството си от доста повече от година и това е друга важна причина да се върна у дома на посещение", коментира Съливан.

Русия в петък заяви, че "предлага" той да последва примера на руския посланик в САЩ, който бе отзован от Вашингтон миналия месец, след като президентът Джо Байдън описа руския президент Владимир Путин като "убиец". Русия не е определила времеви рамки за завръщането на посланик Анатолий Антонов във Вашингтон.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че движенията на посланиците отразяват настоящото напрежение в отношенията между САЩ и Русия. "Отношенията вече са достигнали дъното. Има определени последици от недружелюбните мерки, предприети срещу страната ни и ответните мерки, предприети от нас."

Администрацията на Байдън обяви санкции срещу Русия за намеса в президентските избори в САЩ през 2020 г. и за участие в хакването на федерални агенции SolarWind - дейности, които Москва отрече. САЩ поискаха 10 руски дипломати да бъдат изгонени, насочиха се към десетки компании и хора и наложиха нови ограничения за способността на Русия да взема заеми.

Русия заклейми хода на САЩ като "абсолютно недружелюбен и непредизвикан" и отговори, като поиска 10 американски дипломати да напуснат, като включи в списъка осем настоящи и бивши американски служители и затегна изискванията за операции на американското посолство.

Докато нареждаше санкциите, Байдън също призова за деескалация на напрежението и отвори вратата за сътрудничество с Русия в определени области. Байдън подчерта, че е казал на Путин, че засега е избрал да не налага по-строги санкции и е предложил да се срещнат в трета държава през лятото. Русия заяви, че проучва предложението.

В понеделник американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан разговаря с Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на руския президент, за да обсъдят перспективата за срещата на върха между САЩ и Русия и те "се съгласиха да продължат да поддържат връзка", според изявление на говорителя на Съвета за национална сигурност на САЩ Емили Хорн.

Песков добави във вторник, че "ако стане целесъобразно, посланиците ще се върнат и ще възобновят своите задължения. Що се отнася до руския посланик, президентът на Русия ще реши кога ще дойде такава целесъобразност".

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че "ние сме в самото начало на анализа на ситуацията" по отношение на предложението за срещата на върха на Байдън и все още не са обсъдени конкретни подробности. "Голям въпрос е какъв курс ще поемат САЩ".

Докато новите санкции на САЩ допълнително ограничават възможността на Русия да взема назаем пари, като забраняват на американските финансови институции да купуват руски държавни облигации директно от държавни институции, те не са насочени към вторичния пазар. Администрацията на Байдън държи вратата отворена за по-тежки ходове, ако е необходимо.

Фьодор Лукянов, водещ експерт по външна политика със седалище в Москва, коментира, че съветът на Кремъл към Съливан да тръгне за консултации е нещо малко преди да бъде експулсиран, като това отразява тревогата на Москва от новите санкции.

"Ако политическите контакти са сведени до нула, икономическите връзки никога не са били достатъчно близки, тогава защо толкова много хора са в посолствата", коментира Лукянов. Той прогнозира, че отношенията ще продължат да се влошават въпреки предложението на Байдън да се проведе среща на върха.

"По време на Студената война СССР и САЩ поне споделяха известно взаимно уважение и признаване на политическата си легитимност, вече не е така. Всяка страна смята другата за насочила се към срив и че на всяка й липсва морално и политическо право да се държи така, както го прави".

Посланикът на САЩ срещу Кремъл: Оставам!

Посланикът на САЩ срещу Кремъл: Оставам!

Джон Съливан няма да се възползва от съвета на руските власти